Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mirkovce je šokirala je obavijest jednog lovačkog društva.


Nakon stravičnog slučaja spaljivanja psa u Vinkovcima, mjesto Mirkovce šokirala je obavijest jednog lovačkog društva. Naime, lovačko društvo Jelen iz Mirkovaca, upozorilo je mještane kako kreću u lov na štetočine, pritom navodeći mačke i pse lutalice, odnosno one kućne ljubimce, koji se u datom trenutku ne nađu u dvorištu vezani, ili u kući. U društvu su isplanirali rješavati 'štetočine' svake nedjelje u tekućem mjesecu, a Udruga Prijatelji životinja iz Vinkovaca, reagirala je jutros, kako bi pokušala spriječiti provedbu odstrela mačaka i pasa.

Vezani članci Seksualno zlostavljao pse, a slučaj bi mogao u zastaru 03 Objavljena presuda za gnjusni slučaj koji je šokirao Hrvatsku: Zaposleniku Europskog parlamenta godinu dana zatvora za višegodišnje silovanje svojih pasa Irski vučji hrt (Foto: boredpanda.com) - 9 Ponosni vlasnici uslikali svoje divovske pse koji su tolike maze da to može biti problem

'Molimo vlasnike kućnih ljubimaca (pasa i mačaka), da iste vežu u svojim dvorištima radi Vaše sigurnosti i sigurnosti ostalih mještana Mirkovaca, jer u protivnom svi (psi i mačke), koji budu zatečeni bez vlasnika, biti će smatrani štetočinama i bit će odstrijeljeni na licu mjesta', stoji između ostalog u obavijesti spomenutog lovačkog društva, koju je vlastoručno potpisao i njegov predsjednik Đorđe Šimić.

Fotografije obavijesti koje možete vidjeti snimio je slučajni prolaznik te odmah javio Prijateljima životinja i objavio iste putem interneta. Proglas je objavljen početkom ovog mjeseca, a spomenuta Udruga jutros je reagirala prigovorom policiji. 'To je nebulozno i bez pameti. To nije u suglasnosti sa zakonom o zaštiti životinja i to se tako ne radi', rekla je za Dnevnik.hr Danica Dečev, predsjednica Prijatelja životinja dr. Ivan Rostaš.

Lov zasad odgođen, ali ne i zaustavljen

'Mi smo to prijavili vinkovačkoj policiji, ali je njima to policija odobrila, bez obzira na obrazloženje kako obavijest nije utemeljena po zakonskoj osnovi', ističe Dečev. No međutim, dodaje i kako su im u policiji rekli kako postoji i Zakon o lovstvu, koji takve stvari dozvoljava pa se čitav slučaj pretvorio u jedan paradoks, jer oba zakona su u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede. Iz Udruge su pokušali doći i do predsjednika lovačkog društva Jelen, Đorđa Šimića, no kad su u tome i uspjeli, on je rekao kako će samo odgoditi lov na štetočine, no nije dalje precizirao.

'Oni mogu nastaviti bilo kad po tome, već iduće nedjelje, za mjesec dana, ili čak godinu dana, a to je najbitnije', zaključila je šokirana Dečev. Mještani Mirkovaca, rekla je na kraju Dečev, sami su se odlučili dići na noge i prosvjedovati, jer ovakve mjere, prevršile su svaku granicu.