SAD i EU imaju zajednički interes podržati izgradnju terminala za ukapljeni plin (LNG) na Krku koji bi od Hrvatske napravio regionalno središte kada je riječ o opskrbi ovim energentom, izjavila je zamjenica pomoćnika američkog državnog tajnika Robin Dunningan.


Robin Dunningan je u State Departmentu zadužena za pitanja energetike a u razgovoru kojega prenosi "Dnevni avaz" istaknula je kako gradnja LNG terminala na Krku ima punu potporu Washingtona.

Vezani članci Franjo Toljanić Otok Krk zavijen u crno nakon smrti poznatog vinara: "Ovo je veliki gubitak, Franjo je bio pošten i vrijedan" Zastupnici HDZ-a u Saboru (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) S tankom većinom od 77 glasova: U Saboru izglasan lex LNG

"Hrvatska bi tako doista mogla postati regionalno središte kada je riječ o plinu. Terminal na Krku svakako se nalazi na popisu projekata od zajedničkog interesa EU i SAD", kazala je Dunningan pojašnjavajući kako se time značajno doprinosi diverzificiranju izvora opskrbe plinom što je od velike važnosti za sigurnost.

Upravo stoga SAD podupiru i gradnju Transjadranskog plinovoda (TAP) kojim bi se jugoistočni dio Europe opskrbljivao plinom s područja Kaspijskog mora.

Evo zašto je LNG terminal na Krku u središtu europskog zanimanja!

"SAD su veoma posvećene ovom južnom koridoru i to već dvadeset godina. Željeli bismo da taj plinovod dođe do Hrvatske, BiH i drugih zemalja. Znamo da postoji interes različitih investitora za ovaj projekt", istaknula je Dunningan.

Komentirajući odustajanje od gradnje plinovoda "Južni tok" Dunningan je kazala kako je to bio projekt u suprotnosti s propisima EU koji se moraju poštovati.

"Ne mislim da Rusija više ne bi trebala biti dobavljač plina za Europu no poanta je u tome da se omogući konkurentnost na europskom tržištu. Rusija mora igrati po pravilima", poručila je dužnosnica State Departmenta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook