Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

"Pet do 12"

Mirni prosvjed u hrvatskim bolnicama: "Ovo je samo početak, stanje je neizdrživo"

Mirni prosvjed u Petrovoj bolnici (Foto: Dnevnik.hr)1
Mirni prosvjed u Petrovoj bolnici (Foto: Dnevnik.hr)1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mirni prosvjed u Petrovoj bolnici (Foto: Dnevnik.hr)1 Mirni prosvjed u Petrovoj bolnici (Foto: Dnevnik.hr)1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mirni prosvjed u Petrovoj bolnici (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
U 5 do 12 održan je prosvjed zaposlenih u zdravstvu. U tri hrvatske bolnice zaposlenici su okupljanjem u bolničkom krugu ukazali na stanje u zdravstvu koje je, kako kažu, neizdrživo.

Mirni prosvjed zaposlenih u KBC-u Zagreb, KBC-u Split i u Općoj bolnici u Dubrovniku trajao je kratko, no medicinari poručuju - ovo je tek početak! Izlaskom u krug bolnice Vladi su poručili da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji te da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora.

Pročitajte i ovo Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Ne odustaju od zahtjeva Zdravstveni radnici traže povećanje plaća, Kujundžić: "Zamolit ću sindikate za strpljenje" Slika nije dostupna NAJAVIO KONTROLE Kujundžić: "Postoje neki koji više vještače i zarađuju za sebe nego što rade u bolnici"

Okupljenima su se obratili sindikalni povjerenici, a akciju medicinskih sestara i tehničara podržali su i liječnici. "Mirni prosvjed u srijedu je samo početak. O pregovorima u petak ovisi hoće li se organizirati daljnje akcije u koje će se uključiti još ustanova", kazala je Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i dodala da je stanje u hrvatskom zdravstvu neizdrživo.

Polusatni prosvjed u Zagrebu

Polusatnim okupljanjem za vrijeme radne pauze u krugu bolnice prosvjednici su dali potporu zahtjevima koje su u kolektivnim pregovorima s vladom iznijeli Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara/tehničara i Samostalni sindikat zdravstva, a koji se nastavljaju u petak. "Dosta je da se naš javni novac troši na nekakve Agrokore, na privatne firme a da nikada nema novaca za ikoga u sustavu zdravstva", rekla je obraćajući se okupljenima sindikalna povjerenica sestrinskog sindikata u toj bolnici Gordana Miškulin, a oni su joj uzvratili velikim pljeskom.

"Sustav zdravstva danas je suočen s brojnim problemima - alarmantan nedostatak radnika koji dovodi do spajanja ili zatvaranja pojedinih odjela u zdravstvenim ustanovama, potplaćenost i neadekvatni uvjeri rada razlog su za sve veći odlazak u inozemstvo, višegodišnje zanemarivanje sustava i nezainteresiranost vladajućih struktura za rješavanje nagomilanih problema. Koliko je još ostalo vremena do potpunog kolapsa zdravstvenog sustava, moramo se s pravom pitati", rekla je Miškulin.

"Dok se od zdravstvenih radnika očekuje da žrtvuju svoje zdravlje, istovremeno im se rad odbija platiti. Radimo jako puno i želimo raditi, no tražimo da se naš rad prizna i cijeni, da se osiguraju adekvatni uvjeti rada dostojni svakog čovjeka, Tražimo pravednu i dostojanstvenu plaću za svoj rad", poručila je.

Medicinske sestre zaslužuju biti bolje plaće

Među prosvjednicima je bila i medicinska sestra Tončica Sivarić, zaposlena u poliklinici Klinike za očne bolesti, koja kao visokoobrazovana sestra ima 5700 kuna plaće te smatra da medicinske sestre zaslužuju biti bolje plaćene. "Završila sam petogodišnji studij sestrinstva, a nemam priznat ni bod. Mi se trudimo, učimo ali država nam uopće ne pomaže", kaže. "Izašla sam pred bolnicu jer nam je stvarno teška situacija. Radimo toliko da više ne znamo što ćemo, previše je pacijenta, redovi za pregled su do 2021., vlada nervoza u čekaonicama, dolazi do nasilja te su smo imali situacije gdje su morali intervenirati zaštitari i policija".

Prosvjed su došli podržati i pojedini liječnici, iako njihov sindikat zbog zakonskih zapreka nije sudjelovao u organizaciji prosvjeda. Tako liječnik s 30-godišnjih iskustvom s Klinike na neurologiju Boris Radić kaže kako je vrijeme da se konačno počne shvaćati da ljudi u zdravstvu rade u uvjetima koji nisu primjereni. "Sestrinski rad u KBC-u i sličnim bolnicama izuzetno je težak. Od 30-ak bolesnika o kojima sestra skrbi na neurologiji 80 posto je nepokretnih, koje treba okretati, presvući, dati hranu i terapiju, a za to dobije 40-50 kuna na uvjete rada. Nije sve u novcu ali na takav broj bolesnika ne mogu raditi jedna-dvije medicinske sestre. U EU na toliki broj bolesnika radi 5-6 sestara", kazao je Radić.

Kaže i kako povećanja plaće od 2 posto medicinskoj sestri na plaću od 6500 kuna donosi premalih 130 kuna te da treba platiti bolje uvjete rada i povećati osnovicu plaće. Ističe kako za sličan posao u Njemačkoj sestre dobiju 2500-3000 eura jer je to težak posao koji mnogi ne žele raditi. Skup je završio pola sata nakon njegova početka, a sindikalna povjerenica je zamolila okupljene da se raziđu s obzirom na to da su "pod velikim povećalom Vlade i snaga sigurnosti, odnosno policije".

Pregovori se nastavljaju u petak

Inače, prije početka prosvjeda, novinari su upućeni da zatraže dozvolu za snimanje prosvjeda mailom od uprave bolnice, no od toga se ipak odustalo. Pregovori o plaćama nastavljaju se u petak u Ministarstvu zdravstva kada se očekuje da vlada sindikatima iznese svoj prijedlog oko povećanja plaća.

Prošlotjedni pregovori završili su zahtjevom sindikata da im se povećaju dodaci na uvjete rada i odgovornost između 10 i 20 posto, ovisno o radnom mjestu. Sindikati time traže više u odnosu na dogovoreno 7-postotno povećanje koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u prethodnom kolektivnom ugovoru, a koji vlada nije prihvatila. (Hina,M.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene