Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ministarstvo štrajk proglasilo nelegalnim

Ovaj je liječnik završio na sudu jer - previše radi: "Da ne radimo prekovremeno, nastupio bi totalni kolaps"

Igor Tripalo i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr)
Igor Tripalo i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Igor Tripalo i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Igor Tripalo i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Igor Tripalo (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Hladan tuš za sindikate u zdravstvu. Njihovu akciju najavljenu za srijedu Ministarstvo je proglasilo nelegalnim štrajkom. Komora i savez podržavaju kolege, ali ima i sindikata koji su protiv sindikalnih akcija i štrajkova.

Problemi u zdravstvu su golemi i vrijeme je, smatraju u Komori, da i Vlada to shvati. ''Mislim da je ta akcija onaj jedan vapaj zdravstvenih djelatnika, pogotovo medicinskih sestara da nas ministarstvo, vlada, znači vladajuće strukture, napokon i priznaju kao struku koja je bitna'', kaže predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara Mario Gazić.

Sindikat medicinskih sestara je pak neugodno iznenađen. Njihovu akciju najavljenu za srijedu Ministarstvo je proglasilo nelegalnim štrajkom. ''Sindikati su pozvali na akciju kojom će zaposleni u sustavu zdravstva svoje slobodno vrijeme, svoj dnevni odmor koristiti kako bi upozorili na stanje u sustavu. Stoga, ovakvo postupanje smatramo nedopustivim od strane predstavnika Vlasti jer im je svrha zastrašivanje članova sindikata'', rekli su iz Sindikata.

Ministarstvo štrajk proglasilo nelegalnim

Ministar rada Josip Aladrović, čije je ministarstvo donijelo mišljenje da je akcija protuzakonita, objašnjava da se nisu ''po zakonu o radu ispunili preduvjeti za štrajk. Stoga smatramo da nema zakonskog uporišta''. Kazao je da ''prosvjedovati mogu oni koji nisu u tom trenutku na radnom mjestu ili koriste nekakvu pauzu''.

Da se u zdravstvu u ovom trenutku ne bi trebalo štrajkati smatra i Sindikat zdravstva Hrvatske, baš kao i da se ne bi trebalo pregovarati o dodacima, nego o osnovici. ''Do štrajka u zdravstvu ne smije doći iz prostog razloga jer ovo što traže dva sindikata je protiv interesa zaposlenika u sustavu zdravstva'', kaže Radmila Čahut Jurišić, predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske.

Pročitajte i ovo Medicinske sestre i tehničari izgubili su strpljenje (Foto: Dnevnik.hr) Traže veće plaće Medicinske sestre i liječnici izgubili strpljenje: Kako će izgledati polusatni prekid rada u srijedu

Pročitajte i ovo Zdravstveni sustav puca po šavovima (Foto: Dnevnik.hr) Ugovorni liječnici prijete tužbama Zdravstveni sustav puca po šavovima, a sad stiže i nova glavobolja za ministra

Dok se svi oni međusobno svađaju, udruga pacijenata upozorava. ''Zahtjevi za povećanje plaća su opravdani. Ono što nije opravdano je činjenica da se Vlada mora direktno dogovoriti sa sindikatima, a ne preko leđa pacijenata. Već dovoljno nam se uskraćuju prava, zdravstvena zaštita i skrb'', kaže Josip Perić iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

Ono u čemu se slažu svi jest da je stanje neizdrživo jer sve je manje onih zainteresiranih za težak rad s malom plaćom. Zato oni koji rade, padaju s nogu. Cijeli zdravstveni sustav trenutačno se održava baš na prekovremenom radu.

Liječnici moraju raditi prekovremeno

Prekovremeni sati liječnicima koji nemaju pravo odlučivanja o kolektivnom ugovoru mogli bi poslužiti i kao pregovarački alat. Što bi se dogodilo kada bi liječnici odlučili da više neće raditi prekovremene sati, objasnio je Igor Tripalo, voditelj odjela za opću kirurgiju u Općoj bolnici Ogulin.

''Nakon već trećeg vikenda u mjesecu došlo bi do totalnog kolapsa. Ne bi se mogle organizirati službe, ne bi radila Hitna pomoća, a i na klinikama bi bilo problema. Ne bi imao tko dežurati ni raditi'', kaže Tripalo.

Prema Zakonu o radu, govori Tripalo, dopušteno je 180 sati prekovremenih sati, a liječnici često na mjesečnoj bazi imaju puno više od 180 sati prekovremenog rada. Tripalo je upravo zbog viška prekovremenih sati završio na sudu, no oslobođen je optužbe. ''I dalje se tako radi. Većina liječnika je u prekršaju, ali mi moramo raditi zato što moramo opskrbiti pacijente'', kazao je Tripalo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene