Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Stara" Ljubljanska banka Zagreb uložila je 21. lipnja na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu tužbu protiv RH jer joj u okviru hrvatskog sudskog sistema nije uspjelo naplatiti potraživanja od tvornice šećera IPK-a Osijek, izjavio je direktor te banke Borut Ožura.


Ožura je za Slovensku tiskovnu agenciju STA izjavio da su se na tužbu odlučili jer im je hrvatski sudski sistem onemogućio naplatu potraživanja preko pravomoćne presude o ovrsi.

Vezani članci Slika nije dostupna Ekonomski stručnjaci po drugi puta pokušali naći rješenje za Ljubljansku banku Slika nije dostupna Katie uzvraća udarac: Tuži American mediu i traži 50 milijuna dolara

Riječ je o dva rješenja o ovrsi koje je 1991. i 1994. godine donio Trgovački sud u Osijeku. Kako je izjavio Ožura, Ljubljanska banka Zagreb je zbog trajanja rata u Hrvatskoj privremeno bila pristala na suspenziju odluka o ovrsi u dogovoru s IPK Osijek, ali je 2003. godine predlagala nastavak postupka ovrhe, u vrijeme kad je tvornica šećera
normalno poslovala.

Trgovački sud u Osijeku je nakon toga u prosincu iste godine na intervenciju tadašnjeg potpredsjednika vlade Slavka Linića i na traženje IPK-a prekinuo postupak ovrhe, a žalbe Ljubljanske banke Zagreb, najprije na Trgovački sud u Zagrebu, a onda i na ustavni sud RH su odbijene, čime je Ljubljanska banka Zagreb iskoristila sva pravna sredstva u Hrvatskoj, što je preduvjet za pokretanje postupka pred Europskim sudom za ljudska prava, tumači Ožura.

Ljubljanska banka Zagreb u spomenutom postupku tuži RH za kršenje europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, u dijelu koji se odnosi na pravo na pošteni sudski postupak, pravo na mirno uživanje vlasničkih prava, pravo na pošteno suđenje i pravo na učinkovita pravna sredstva pred domaćim (sudskim) vlastima, a u tužbi procjenjuje da je postupak prema njoj bio diskriminacijski, što konvencija također zabranjuje.

Osim zahtjeva za isplatu neimovinske štete, Ljubljanska banka Zagreb u svojoj tužbi predlaže Europskom sudu za ljudska prava da Republici Hrvatskoj naloži i isplatu stvarne štete toj banci. 

Ta šteta po Ožurinim riječima u jednom postupku vezanom na ovrhu protiv IPK iznosi, zajedno sa zateznim kamatama, 49,3 milijuna eura, a u drugom 9,2 milijuna eura.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju