Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jačanje konkurentnosti

Počinje porezna reforma: Što nas čeka 2012.?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi ministar financija Slavko Linić najavio je danas promjenu PDV-a, uvođenje poreza na dividendu, kao i ukidanje dijela parafiskalnih nameta kako bi se rasteretilo gospodarstvo i povećala konkurentnost.

Državni proračun naći će se pred Hrvatskim saborom tijekom veljače, a prvi rebalans proračuna možemo očekivati 1. srpnja, kazao je danas ministar Linić.

Pročitajte i ovo Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu" Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Mogućnosti i bojazni Vlada posegnula u džepove budućih umirovljenika, preusmjerili bi milijardu eura: "Veliki je rizik za korupciju"

Novim proračunom želimo održati kreditni rejting i osigurati niže kamatne stope i povoljnije rokove za povrat kredita, istaknuo je novi ministar financija sudjelujući na skupu Kluba izvoznika.

Istovremeno, ministar poduzetništva Gordan Maras najavio je uvođenje nulte stope poreza na svaku re-investiranu kunu, smanjivanje bruto doprinosa na plaću te podršku pri dobivanju poticaja iz europskih fondova.

U siječnju će vlada odlučiti koliko će porasti opća stopa PDV-a te uvesti više međustopa kako bi se zaštitile socijalno ugroženih kategorija građana, najavio je Linić, a prema prvim najavama, nova stopa PDV-a primjenjivala bi se od 1. ožujka.

Nova vlada odmah će uvesti porez na dividendu i smanjiti parafiskalne namete, a porezna reforma, kojom će se uvesti porez na imovinu, trebala bi biti gotova do 1. srpnja.

>> Najavljen zaokret: Promjena PDV-a, objava registra branitelja, smanjenje potrošnje...

>> Milanović: Smanjit ćemo stopu PDV-a u turizmu, a ako negdje smanjite, drugdje morate povećati

Ministar financija najavio je i obračun s nelikvidnošću uz pomoć zakona o financijskom poslovanju kojim će se utvrditi rok plaćanja od 45 dana.

Pritom bi se za poduzetnike produžio i rok za plaćanje PDV-a na 45 dana.

I Rohatinski za povećanje PDV-a?

Država bi morala svoje obveze plaćati u roku 30 dana, a poduzetnicima bi se, ovisno o dogovoru s vladom, taj rok mogao produžiti na 60 dana, kazao je.

Prema nekim informacijama i guverner HNB-a Željko Rohatinski podržava povećanje indirektnih poreza, odnosno, PDV-a, budući da smatra kako fiskalna konsolidacija koju nova Vlada planira provesti, nije moguća bez povećanja državnih prihoda. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene