Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi ministar financija Slavko Linić najavio je danas promjenu PDV-a, uvođenje poreza na dividendu, kao i ukidanje dijela parafiskalnih nameta kako bi se rasteretilo gospodarstvo i povećala konkurentnost.


Državni proračun naći će se pred Hrvatskim saborom tijekom veljače, a prvi rebalans proračuna možemo očekivati 1. srpnja, kazao je danas ministar Linić.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o Milanoviću: ''Pa ja ne znam što je prevarant danas govorio i gdje je točno bio, imali smo puno posla.'' Komentirao i Jandrokovićevu sliku u kupaćem Zlata Đurđević Nastavlja se rat premijera i Milanovića oko izbora šefa Vrhovnog suda, iz Vlade poslali priopćenje o programu Zlate Đurđević

Novim proračunom želimo održati kreditni rejting i osigurati niže kamatne stope i povoljnije rokove za povrat kredita, istaknuo je novi ministar financija sudjelujući na skupu Kluba izvoznika.

Istovremeno, ministar poduzetništva Gordan Maras najavio je uvođenje nulte stope poreza na svaku re-investiranu kunu, smanjivanje bruto doprinosa na plaću te podršku pri dobivanju poticaja iz europskih fondova.

U siječnju će vlada odlučiti koliko će porasti opća stopa PDV-a te uvesti više međustopa kako bi se zaštitile socijalno ugroženih kategorija građana, najavio je Linić, a prema prvim najavama, nova stopa PDV-a primjenjivala bi se od 1. ožujka.

Nova vlada odmah će uvesti porez na dividendu i smanjiti parafiskalne namete, a porezna reforma, kojom će se uvesti porez na imovinu, trebala bi biti gotova do 1. srpnja.

>> Najavljen zaokret: Promjena PDV-a, objava registra branitelja, smanjenje potrošnje...

>> Milanović: Smanjit ćemo stopu PDV-a u turizmu, a ako negdje smanjite, drugdje morate povećati

Ministar financija najavio je i obračun s nelikvidnošću uz pomoć zakona o financijskom poslovanju kojim će se utvrditi rok plaćanja od 45 dana.

Pritom bi se za poduzetnike produžio i rok za plaćanje PDV-a na 45 dana.

I Rohatinski za povećanje PDV-a?

Država bi morala svoje obveze plaćati u roku 30 dana, a poduzetnicima bi se, ovisno o dogovoru s vladom, taj rok mogao produžiti na 60 dana, kazao je.

Prema nekim informacijama i guverner HNB-a Željko Rohatinski podržava povećanje indirektnih poreza, odnosno, PDV-a, budući da smatra kako fiskalna konsolidacija koju nova Vlada planira provesti, nije moguća bez povećanja državnih prihoda. (Hina)