Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi premijer najavio

Milanović: Smanjit ćemo stopu PDV-a u turizmu, a ako negdje smanjite, drugdje morate povećati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi premijer Zoran Milanović dao je svoj prvi premijerski intervju za Dnevnik Nove TV.

Milanović je otkrio da će biti smanjenja stope PDV-a u turizmu na 10 posto, no temu PDV-a općenito nije želio komentirati rekavši da će javnost biti uskoro obaviještena o tome. Otkrio je tek da je logično ako se u nekom segmentu stopa smanjuje, da se u nekim drugim segmentima mora povećati.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"

'To imaju mnoge države, to je Francuska zadnje uvela i to u vrijeme krize. Mislim da mi tu malo kasnimo, obzirom na strukturu hrvatskog gospodarstva i značajan dio turizma u toj strukturi. Po tome, realno je da smanjimo stopu PDV-a na 10 posto', zaključio je Milanović.

'Isključujemo ukupno povećanje poreznog zaduženja, i kod građana i poduzeća. Ukupno, neće biti povećanje poreza. Mislimo da to možemo pametnije i učinkovitije rasporediti', naglasio je.

'Ukinut ćemo zabranu okupljanja na Markovu trgu'

Novi premijer Zoran Milanović rekao je kako je od sada, za sve uspjehe i neuspjehe odgovorna nova Vlada. Dodao je kako je uvijek želio miroljubivu politiku dijaloga, no kaže kako je jedno kada ste u opoziciji, a drugo kada ste u upravi. 'Sada je lakše, ali je s druge strane i teže zato što je veća odgovornost', rekao je Milanović.

Istaknuo je kako će ukinuti zabranu okupljanja na Markovom trgu. 'Ne možete ušutkavati ljude, to je njihovo pravo', rekao je Milanović. Poručio je kako je svjestan da je politika konfliktan posao i kako mu je jasno da oporba, bila ona manje ili više žestoka, neće glasati za proračun.

'O proračunu ćemo obavijestiti javnost kada preuzmemo odgovornost. Čeka nas racionalnija potrošnja. Sve države žive na nekoj vrsti duga, ali on mora biti upravljiv, a gospodarski rast mora biti veći od stope po kojoj se zadužujete', rekao je Milanović. Dodao je kako vijesti ipak nisu toliko crne te kako Hrvatska, za razliku od nekih drugih europskih država, ima prostora.

'Štititi najnezaštićenije skupine'

'Štitit ćemo standard najnezaštićenijih skupina, ljude kojima je najteže', poručio je novi premijer. Osvrnuo se i na privatni i na javni sektor. 'Najviše ljudi radi u privatnom sektoru i oni stvaraju bogatstvo. No, javni sektor, bez kojeg Hrvatska nije Hrvatska, uvijek će biti zaštićeniji. Ipak, moramo biti razumni i vidjeti što možemo, a što ne možemo platiti', rekao je osvrćući se na pitanje o kolektivnim ugovorima.

Zoran Milanović još je jednom ponovio kako nova vlast namjerava ukinuti povlaštene mirovine. Istakao je kako će se boriti da građani RH 2012. godine imaju isto novca u novčaniku kao što su imali prethodne godine.

'Uspjeh zaustaviti pad'

'Bio bi uspjeh zaustaviti pad. Ova godina je neizvjesna, a projekcije su preoptimistične', zaključio je. Dodao je kako će o kreditnom rejtingu puno toga reći proračun koji se tek mora usvojiti. 'Proračun će pokazati mislimo li ozbiljno ili se zezamo. Ovo prije su bile godine zezanja', rekao je.

Naglasio je kako su on i Jadranka Kosor jučer i danas pokazali kako mogu dobro funkcionirati. 'Dogovorili smo se oko referenduma koji će biti 22. siječnja. Mi moramo reći što želimo, to je milenijsko pitanje. Trebamo podržati projekt koji je dobar za Hrvatsku', rekao je.

Na kraju razgovora osvrnuo se i na promjene koje će mu donijeti premijerska funkcija. 'Imamo osiguranje, pratnju, to je sve skupa možda ono što najviše smeta ljude koji pošteno rade svoj posao', zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene