Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ProInvest

Linić: Od 1. lipnja država više nikome neće biti dužna više od 60 dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon Splita, Osijeka i Varaždina, ProInvest - predstavljanje ključnih mjera Vlade za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva, održano je danas u Rijeci koja se može pohvaliti izuzetnim odazivom poduzetnika i predstavnika lokalnih vlasti triju županija na skup.

Ministri Branko Grčić, Slavko Linić, Gordan Maras, Siniša Hajdaš Dončić i zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić u dva su sata upoznali okupljene s već učinjenim i u sljedećim mjesecima planiranim prilagodbama zakona i otklanjanjem prepreka kao preduvjeta za što jednostavniju i učinkovitiju provedbu investicija koje su, kazao je Grčić, jedino što Hrvatsku može vratiti na putanju rasta.

Pročitajte i ovo Ilustracija UCJENA SNS-a? Zbog duga isključili struju jedanaesteročlanoj obitelji, gradonačelnica im poručila: ''Kako ste glasali, tako ste i dobili" Slika nije dostupna Niže kamate na kredite Donosimo izračun: Evo kolika će vam biti rata kredita iza Nove godine

'Značajan rast zapošljavanja, novi investicijski ciklus u privatnom i javnom sektoru jedini su izlaz iz ove situacije, Vlada balansira između štednje i potrošnje, da sustav javnih financija održimo relativno stabilnim, i zato su investicije, uz fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme, jedino jamstvo zadržavanja postojećih radnih mjesta i rasta ', kazao je Grčić dodajući da je optimističan i da očekuje stopu rasta investicija od 6,5 posto što bi osiguralo rast gospodarstva od 0,7 posto, a tome će doprinijeti i ulazak u EU i korištenje novca iz fondova.

>> Linić: Zakon o porezu na nekretnine je kompletiran i spreman za raspravu

Grčić je na riječkom ProInvestu, kao potvrdu da Vladine mjere daju rezultate, iznio i najnoviji podatak o zapošljavanju prema kojemu je u prvom kvartalu ove godine zabilježen značajan rast novog zapošljavanja.

Ministar Slavko Linić, govoreći o mjerama protiv nelikvidnosti, kazao je da procjenjuje da 1. lipnja država više neće biti nikome dužna duže od 60 dana i da je sada na redu sređivanje privatnog sektora za čiju se konsolidaciju Vlada odrekla pet milijardi kuna kroz niz mjera.

Linić je potvrdio da je nakon rješavanja nelikvidnosti u gospodarstvu na redu raščišćavanje dugovanja građana, kroz ograničavanje kamata na stambene i potrošačke kredite i minuse na tekućim računima, o čemu su u tijeku pregovori s Narodnom bankom.

Ministri su, detaljno predstavljajući korake i mjere kojima se potiču ulaganja i stvara dobra poslovna klima, istakli da će ulaskom u EU Hrvatska postati atraktivnijom za ulaganja što se pokazalo i u drugim tranzicijskim zemljama prilikom ulaska.

U ovoj godine očekuje se 2 milijarde vrijednih EU projekata, a u idućima 4 do 6 milijardi kuna godišnje. Trenutačno su u pripremi projekti vrijedni oko 20 milijardi kuna što znači da će se realizirati u mandatu nove Vlade koja će, nadaju se ministri, biti ponovno 'njihova'. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene