Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon smrti matijanića

Remdesivir konačno stigao u hrvatske bolnice: "Bolesnici nisu bili značajno ugroženi"

U hrvatske bolnice konačno je stigao lijek za COVID-19 Remdesivir. Nakon smrti novinara Vladimira Matijanića otkriveno je da splitski KBC nije imao niti jednu dozu. I nije to jedina bolnica.

Remdesivir je opet na policama bolničkih ljekarni. U ovoj prvoj pošiljci stiglo je 1728 bočica.

"Jedno kraće vrijeme nismo imali Remdesvira, dobili smo ga jučer, 60 bočica putem veledrogerije, s tim da od tih 60 bočica 9 moramo vratiti KBC-u Sestre milosrdnice. Možemo reći da bi to bili za nekih pet pacijenata, ovisno o kliničkoj slici i dužini liječenja", kaže Anita Šimić, voditeljica bolničke ljekarne u bolnici Sv. Duh.

Priču o manjku lijeka otvorila je smrt novinara Vladimira Matijanića.

"Ja samo mogu reći da u tom trenutku u bolnici nije bilo raspoloživog lijeka", rekao je u srijedu Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Pročitajte i ovo Ilustracija STRUČNI LJUDI I LOPOVSKI SUSTAV Ranko Ostojić o svom iskustvu iz splitske bolnice: ''Ne čudim se što je Matijanić umro''

Tko je odgovoran da ga nije bilo u KBC-u Split, pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak ministra zdravstva Vilija Beroša. 

"U KBC-u Split u predmetnom slučaju nije bio ni indiciran", kazao je Beroš. 

Čak i da zaista nije trebao Matijaniću, ostaje pitanje kolikim je pacijentima trebao, a u splitskom KBC-u, jednom od najvećih, nisu ga mogli dobiti. Dnevnik Nove TV tražo je odgovor ministra i u četvrtak. No on i državni tajnici imaju, kažu, dinamičan raspored pa pišu: 

"KBC Split kao i ostale zdravstvene ustanove po ustaljenoj praksi zadužene su nadomjestiti lijekove s obzirom na aktualne potrebe pacijenata preraspodjelom lijekova iz zaliha drugih bolnica, koja se pokazala posebno učinkovitom tijekom epidemije", piše u odgovoru Ministarstva zdravstva.

Nije ga bilo ni u najvećem KBC-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna što je uzrok? Objavljen cijeli nalaz inspekcije o smrti Vladimira Matijanića

"Lijek nam nije bio dostupan, dio lipnja, srpanj i dio kolovoza 2022. Nismo posuđivali od drugih bolnica jer ni one nisu imale. U stalnom smo kontaktu s Ministarstvom zdravstva s kojim razmjenjujemo informacije. (...) Indikacije za remdesivir su vrlo ograničene te ističemo da bolesnici nisu bili značajno ugroženi zbog nedostatka tog lijeka", kazali su u KBC-u Zagreb.

Manjak lijekova tek je jedno od pitanja hrvatskog zdravstva koje je otvorio slučaj Matijanić. U kojem inspekcija, podsjećamo, nije pronašla značajnije propuste.

Pročitajte i ovo Predstavljaju se nalazi u slučaju smrti Vladimira Matijanića Nalaz inspekcije Ministarstvo zdravstva objavilo nalaze inspekcije u slučaju smrti Vladimira Matijanića. Pogledajte kako su objasnili zašto misle da nije bilo propusta

"Ako u tome nalazu nema nepravilnosti da pacijent nije pregledan i da se preko telefona dala dijagnoza ili liječenje onda ne znamo što je u Hrvatskoj nepravilnost", kazala je Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Predmet će tek biti upućen Hrvatskoj liječničkoj komori. Bez obzira na zaključak povjerenstva ministarstva zdravstva, nalaz inspekcije bit će proslijeđen i splitskom općinskom državnom odvjetništvu čiji izvidi traju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene