Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanje je eskaliralo

Ali zaista - upitajte svog liječnika ili ljekarnika! Nadležne komore upozoravaju: "Ne nasjedajte na oglase o lažnim pripravcima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska liječnička komora i Hrvatska ljekarnička komora upozorile su u srijedu na sve češću pojavu lažnih i netočnih oglasa o tzv. ljekovitim proizvodima, pripravcima i metodama, te su pozvale građane da ne nasjedaju na oglase o lažnim pripravcima.

 

Pročitajte i ovo Dr. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 GOST DNEVNIKA NOVE TV Krešimir Luetić: "Kad bi liječnici ovo odbili, sustav kakav poznajemo ne bi mogao više funkcionirati" Krešimir Luetić, vršitelj dužnosti predsjednika Liječničke komore (Foto: Dnevnik.hr) uputili otvoreno pismo Četvero Luetićevih protukandidata osporava njegov izbor za predsjednika HLK-a

Također su pozvale nadležne institucije da žurno postupe u skladu sa svojim ovlastima.

Pojašnjavaju kako se u oglasima i tekstovima o lažnim pripravcima često pojavljuju izmišljene izjave ili intervjui stvarnih ili lažnih liječnika i ljekarnika. Ističu da je stanje zadnjih mjeseci eskaliralo, a oglasi s izmišljenim preporukama i savjetima uglednih hrvatskih liječnika i ljekarnika rezultirali su velikim interesom građana za tzv. ljekovitim proizvodima.

"Upozoravamo građane da se ovdje ne radi samo o neistinitom oglašavanju te eklatantnoj krađi identiteta uglednih stručnjaka, nego i opasnosti da proizvodi koji se tako oglašavaju sadržavaju toksične tvari koje mogu ozbiljno narušiti zdravlje, pa i uzrokovati smrt", naglasio je dr. Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a.

Nazivanje takvih proizvoda lijekovima zakonom je zabranjeno, budući da takvi proizvodi nisu i ne mogu biti registrirani kao lijekovi, niti im se mogu pripisivati svojstva koja imaju isključivo lijekovi, navodi se u priopćenju.

Iz HLK-a i HLJK-a podsjećaju da je proizvodnja, oglašavanje i distribucija lijekova i medicinskih proizvoda visoko regulirana djelatnost, koja podliježe brojnim zakonskim propisima i inspekcijama.

"Zavaravajuće oglašavanje nekih proizvoda kojim se zaobilaze zakonski propisi, a građani namjerno dovode u zabludu, predstavlja izravnu ugrozu zdravlja naših građana i ugrozu javnog zdravlja u Hrvatskoj", rekla je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Pozvala je pacijente da kupuju samo proizvode koji su registrirani za promet u Republici Hrvatskoj te su prošli sve potrebne registracijske procese i provjere kvalitete.

 

Prijave Komora nadležnim institucijama

Komore, kao i njezini članovi čiji su identiteti ukradeni te zlorabljeni, prijavili su te postupke nadležnim institucijama zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela i protuzakonitih radnji.

Obje komore najavljuju da će se u zaštiti zdravlja građana, obratiti i Vijeću za elektroničke medije, od kojeg očekuju donošenje preporuke elektroničkim medijima vezano uz ove opasne primjere lažnog oglašavanja.

Liječnika i Ljekarnička komora ujedno pozivaju nadležne institucije, uključujući Državno odvjetništvo, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravstva te u konačnici i Ministarstvo kulture i medija RH, pod čijom su ingerencijom tiskani i elektronički mediji - da žurno postupaju u skladu sa svojim ovlastima, navodi se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene