Da je stanje u zdravstvu loše više nije vijest. Vijest je da su se hrvatski liječnici potužili međunarodnom sindikatu zbog prekovremenih sati. I neće stati na tome.

Galerija


Liječnici u Hrvatskoj na godinu odrade 3 milijuna prekovremenih sati, što je iznad zakonski dopuštenog maksimuma. ''Zapravo je kompletan prekovremeni rad liječnika ilegalan, a na njemu počiva hrvatski zdravstveni sustav'', kazao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Vezani članci Mihaela Androić Pašalić, diplomirana medicinska sestra (Foto: Dnevnik.hr) Dogovor o plaćama u zdravstvu nije riješio sve probleme: ''Uvjeti rada su sve gori jer nas je sve manje'' Petominutni prosvjed (Foto: Dnevnik.hr) Nastavljaju se pregovori o plaćama u zdravstvu, medicinari i dalje prosvjeduju

Upravo su to razlozi zbog kojih se godinama buni liječnički sindikat. Sve su prijavili svojim europskim kolegama. Oni će, pak, o uvjetima rada hrvatskih liječnika obavijestiti Međunarodnu organizaciju rada.
Premijer u utorak to nije želio komentirati. Ministar zdravstva nije previše zabrinut. ''Poštujem pravo i sve one koji podnose prijave pa ćemo vidjeti'', poručio je Milan Kujundžić.

Već dvije godine prate situaciju

Liječnica Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, kazala je da za Dnevnik Nove TV da Europska federacija liječničkih sindikata (FEMS) već dvije godine prati situaciju u hrvatskom zdravstvu. ''Prate kako liječnici nemaju pravo pregovaranja za svoje plaće i prava, prate probleme s prekovremenim satima, kako se odrađuje enorman broj prekovremenih sati i izvan dozvoljenih zakonskih normi i prate kompletnu situaciju sa sudskim procesima oko tih prekovremenih sati koji se ne plaćaju kako treba'', kazala je Čulinović-Čaić.

Prva akcija je bila, govori predsjednica sindikata, nakon što je Hrvatski liječnički sindikat FEMS-u svake godine podnosio izvješće o stanju u Hrvatskoj. ''Kada su vidjeli što se događa, u travnju ove godine u Zagrebu je bio generalni tajnik FEMS-a i bio je na sastanku s ministrom Kujunždićem. Upozorio je na probleme koji se javljaju i tražio njihovo rješavanja. I najavio je monitoring FEMS-a nad hrvatskom Vladom koji je trajao sve do sada'', rekla je Čulinović-Čaić.

FEMS napisao pritužbu

Nakon završetka monitoringa, FEMS je jesenskom zasjedanju odlučio napisati pritužbu vezanu uz probleme hrvatskih liječnika, koju će predati nadzornim tijelima međunarodne organizacije rada, kaže Renata Čulinović-Čaić.

Hrvatskom zdravstvu nikako ne ide u prilog ni nedavno provedeno istraživanje liječničke komore koje kaže
kako bi čak 60 posto liječnika povuklo suglasnost za prekovremeni rad, a njih 45 posto razmišlja o odlasku iz Hrvatske.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr