Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popustili pritisku

Liječnici se pokorili MIlinoviću i počeli naplaćivati participacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Darko Milinović došao je na svoje. Liječnici obiteljske medicine prestali su s prosvjedom nenaplaćivanja participacije. Nakon gotovo pola godine razjedinjeni zdravstveni krugovi su sjedinjeni, a liječnici ističu da je tako isključivo zbog ministrovih pritisaka.

Smanjanje glavarine od deset tisuća kuna na više liječnike je doveo u pat poziciju. Odlučili su se pokoriti ministru.' To je zapravo jedan neviđeni psihološki pritisak. Želim reći da je možda ovu bitku naš ministar dobio, ali rat sigurno nije dobio', rekla je Vesna Potočki Rukavina, iz Primarne zdravstvene zaštite.

Pročitajte i ovo Ante Ćorušić - 3 Gost Dnevnika Nove TV Hoće li biti štrajka? Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovara: "Liječnicima nikad nije bilo bolje" Ilustracija Reakcija Liječnici zgroženi najavama da će kontrolirati vlasnike vikendica: "Ni pod kojim uvjetima i cijeni neće biti izdavane navedene potvrde"

Visoke kazne, kažu liječnici, dovele bi u pitanje pružanje zdravstvene zaštite osiguranicima, isplate plaća zaposlenicima te same egzistencije ordinacija. Stoga prosvjednicima koji su bili ustrajni u nenaplaćivanju participacije preporučuju da to počmu činiti. Ministrove mjere prijetnji i kazni liječnici smatraju ponižavajućima. Zbog toga je, kažu, broj liječnika koji su prosvjedovali u samo dva tjedna pao s njih petsto na svega stotinjak.

'Pobijedilo je hrvatsko zdravstvo'

'Slične mjere je pokušao provesti ministar u Češkoj, to smo sad nedavno pročitali koji je isto tako na silu pokušao provesti mjere slične ovima koje se sad tu kod nas provode i zapravo je neslavno završio, suspendiran je i svi prijedlozi zakona u svezi reforme su povučeni', rekla je Dijana Mršić Novački, iz Primarne zdravstvene zaštite.

Ministar je s druge strane zadovoljan.' Pobijedilo je hrvatsko zdravstvo, pravna država. Ponosan sam na kolege u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, na posao koji obavljaju i što su napokon pristali i na poštivanje hrvatskih zakona', ministrove su riječi.

Liječnici će ipak ići korak dalje. Protiv ministarstva i HZZOa najavljuju tužbu. Čelnik Kordinacija hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) najavljuje i tužbu protiv samog ministra jer ga je javno optužio da laže, a prijavit će ga, kaže i Sudu časti Hrvatske liječničke komore. Rat liječnika tako se nastavlja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene