Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet Hrvatskoj

Lidington: Mi u Londonu se veselimo što Hrvatska postaje članica EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski ministar za Europu David Lidington izjavio je u utorak u Zagrebu kako se nada da će britanski parlament početi proces ratifikacije Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji ubrzo nakon ljetne stanke, istaknuvši da će prijedlog zakona o toj ratifikaciji imati čvrstu potporu britanske vlade.

'Nadam se da ćemo ubrzo nakon ljetne stanke moći uvesti prijedlog zakona (o ratifikaciji hrvatskog pristupnog sporazuma) u proceduru. Taj prijedlog zakona imat će čvrstu potporu vlade', rekao je Lidington novinarima nakon sastanka s hrvatskim ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem.

Pročitajte i ovo Putinovi časnici s aktovkom rijetko viđeno VIDEO Vladimir Putin snimljen s nuklearnom aktovkom? Britanski kralj Karlo III. stigao u državni posjet Francuskoj trodnevni državni posjet Britanski kralj Charles stigao u Francusku, nisu svi Parižani entuzijastični: "Nije toliko drag, nemamo dugu povijest"

S obzirom da je ratifikacija u britanskom parlamentu proces koji traje, Lidington je rekao kako vjeruje da će tijekom rasprave u obzir biti uzeto i izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske koje će biti objavljeno u listopadu.

'Mi u Londonu se jako veselimo tome da će nam se Hrvatska pridružiti kao punopravna članica EU-a', naglasio je.

>> I Austrija ratificirala hrvatski pristupni ugovor

Lidington, koji boravi u prvom službenom posjetu Hrvatskoj, kazao je da su pitanja reforme pravosuđa i poboljšanja sudova u Hrvatskoj vrlo važan dio procesa pristupanja EU.

'Moram reći da sam impresioniran promjenama koje je hrvatska vlada, a posebice ministarstvo pravosuđa, već uvela', istaknuo je dodajući da je ohrabren odlučnošću ministra da nastavi s reformama koje još treba završiti.

'U interesu je svih da se ove reforme nastave do i nakon trenutak ulaska Hrvatske u EU iduće godine', rekao je Lidington. Pojasnio je da su one važne i zbog privlačenja stranih ulaganja. 'Ako Hrvatska, kao što se Velika Britanija nada, uspije privući više stranih ulaganja u zemlju, te će tvrtke tražiti pravosudni sustav koji učinkovito radi' kako bi zaštitio njihove interese.

Miljenić je rekao novinarima da su on i Lidington također razgovarali i o budućoj suradnji između dviju zemalja na području pravosuđa te da će vrlo skoro razgovarati i o razmjeni iskustava u tzv. elektronskom pravosuđu.

'Mi imamo dobru suradnju do sada i s njom ćemo nastaviti', istaknuo je Miljenić.

Tijekom posjet Hrvatskoj Lidington će se sastati s predstavnicima hrvatske vlade, Sabora i civilnog društva. (Hina) 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene