Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon Nacionalnog vijeća u srijedu i Savezno vijeće austrijskog parlamenta u petak ratificiralo je Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji skoro jednoglasno. Raspravi i potvrđivanju ugovora nazočan je bio hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota.


Za hrvatski je ugovor od nazočnih 55 zastupnika glasalo njih 53, a dvoje je bilo protiv. Savezno vijeće ima 62 zastupnika iz devet austrijskih pokrajina. Hrvatski pristupni ugovor u svojim istupima poduprli su predstavnici gotovo svih austrijskih parlamentarnih stranaka, zaželjevši Hrvatskoj dobrodošlicu 2013. godine u europsku obitelj.

Vezani članci Brzinomjer, ilustracija Vozači, oprez! Austrija uvela drastične kazne, možete ostati bez 5000 eura, ali i bez automobila Austrijska policija Neočekivan rasplet drame na aerodromu u Beču: ''Stvorila se niotkuda u roza papučama''

Istaknuli su da je RH imala 'dosad najdulje i najzahtjevnije pristupne pregovore u povijesti EU-a te potom monitoring Bruxellesa, kojeg su Bugarska, Rumunjska i ostale zemlje iz posljednjeg kruga proširenja bile pošteđene. Krajnje desna Slobodarska stranka (FP) bila je protiv, pojasnivši svoje stajalište 'opomenom prijateljskoj Hrvatskoj', da još uvijek nije riješila pitanje restitucije, odnosno povrata imovine Austrijancima oduzete nakon Drugog svjetskog rata.

>> I Mađarska ratificirala Ugovor o pristupanju Hrvatske EU!

Zastupnica Zelenih Elisabeth Kerschbaum rekla je zastupniku FP-a Gerdu Kruscheu kako je ratifikacija jedno, a restitucija drugo i da 'ni Austrija nije još sve svoje žrtve obeštetila, a neke nikada neće ni moći i ipak je u EU'. Državni tajnik iz redova socijaldemokrata Josef Ostermayer je rekao da je Hrvatska 'pokazala i dokazala svoju strpljivost i dosljednost' te da uvjeren da će ispuniti i sve preostale obveze.

Izrazio je žaljenje za ponašanje FP-a, koji je kako u Nacionalnom tako i u Saveznom vijeću parlamenta spriječio jednoglasnu ratifikaciju, iako je Hrvatska to 'doista zaslužila'. Potom je čestitao veleposlaniku Bakoti na skoro jednoglasnoj ratifikaciji Ugovora.Nakon Nacionalnog i Saveznog vijeća austrijskog parlamenta hrvatski ugovor još treba potpisati austrijski predsjednik Heinz Fischer, čime će Austrija u potpunosti završiti ratifikacijsku proceduru.

Kako je najavljeno u petak iz Fischerovog ureda, svečanom činu stavljanja potpisa na ratifikacijski dokument nazočiti će u ponedjeljak u podnevnim satima i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Austrija je 11. zemlja od 27 članica koja je odobrila hrvatski pristupni ugovor. Procesi ratifikacije u svim članicama EU-a trebali bi završiti do 30. lipnja 2013. Dan poslije, 1. srpnja, RH će postati punopravna članica EU-a. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.