Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Boji se poskupljenja komunalija

Lesar: Vlada je dokazala sklonost uzimanja siromašnima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskih laburista - stranke rada Dragutin Lesar izrazio je danas najoštrije protivljenje, kako tvrdi, vladinoj manipulaciji da se novim paketom poreznih mjera država odriče milijardu i pol kuna u korist građana, jer će taj novac izgubiti jedinice lokalne samouprave kojima pripada prihod od poreza na dohodak.

Općine, gradovi i županije su, donoseći proračune, računale na novac koji im je bez pitanja, konzultacija i obavijesti premijerka Jadranka Kosor potezom pera oduzela, istaknuo je Lesar u današnjem priopćenju. Izrazio je bojazan da će oni taj novac nadomjestiti povećanjem komunalne naknade, poskupljenjem vode, odvoza smeća i dr.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Slika nije dostupna Kosor najavila promjene Kad će Hrvatska doživjeti teritorijalni preustroj?

Ionako odveć centralizirana država dodatno slabi lokalnu samoupravu, čije je funkcioniranje oduzimanjem za nju značajnog dijela novca ozbiljno dovedeno u pitanje, upozorava Lesar. Naglasio je da država ništa ne poklanja, nego u pravilu uzima i nakon toga preraspodjeljuje, a novim mjerama 'dokazala je svoju sklonost uzimanja novca siromašnima te sklonost darivanju bogatih'.

'Vrhnje želi pobrati i Vlada'

Novim stopama poreza na dohodak najbolje su prošli oni koji zarađuju iznad 30 tisuća kuna jer će im plaća biti veća dvije tisuće kuna, ali smanjenje poreza na dohodak neće osjetiti svi zaposleni, radnici s primanjima do 3.600, pa i oni s desetak tisuća kuna, drži Lesar.

Procjenjuje da će 'većina poslodavaca u privatnome sektoru smanjiti bruto plaću te, ponovno, veliki novac staviti u vlastiti džep'. 'Uz poslodavce - kojima je premijerka Kosor jedino sklona - vrhnje želi pobrati i Vlada lošim glumljenjem socijalne osjetljivosti i vlastitog odricanja', ocijenio je Lesar.

Stoga, dodaje u priopćenju, 'vjerojatno nitko iz Vlade ne želi komentirati istinu da je prosječna neto plaća od studenog prošle godine s 5.385 kuna u veljači ove godine pala na 5.157 kuna ili za ogromnih 228 kuna'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene