Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dajte svoj glas

Hoćete li na izborima glasati ili glasovati?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Bliže nam se izbori i to je prilika da svojim glasom odlučujemo o budućnosti. Hoćete li i vi izići na njih i glasovati? Ili ćete možda glasati?

Za Hrvatsku je 2024. superizborna godina jer ćemo čak tri puta izići na izbore. Vjerujem da su se mnogi zapitali i što ćemo raditi na tim izborima, odnosno – hoćemo li glasati ili glasovati?

Zapravo se na to pitanje ne može jednoznačno odgovoriti jer se ni sami jezični stručnjaci ne mogu složiti u tome. Naime, standardu pripadaju oba glagola kojima se izriče 'davanje glasa na izborima ili pri kakvom odlučivanju'. No jednom obliku ipak bi se mogla dati prednost zbog više razloga.

Ilustracija Lektorski dnevnik Foto: DNEVNIK.hr

Tko (se) glasa, a tko glasuje?

Oba glagola potvrđena su u hrvatskom jeziku još od 16. stoljeća, no 90-ih se počela nametati varijanta glasovati kao bolja (a možda i "hrvatskija"). Kao argument za nju navodi se razlikovanje od glagola glasati: životinje se glasaju, a ljudi glasuju. Međutim, glasati i glasati se nije isto. Glasati znači 'davati glas', a želimo li reći da tko 'proizvodi zvuk ili glas', upotrijebit ćemo glagol glasati se. Ta mala riječ se nekad čini veliku razliku.

U odabiru boljeg oblika riječi valja uzeti u obzir i načelo produktivnosti, što znači da bi prednost trebalo dati onom obliku od kojeg je lakše tvoriti druge riječi. Tako od glagola glasati nastaju glasač, glasački (pr. glasačka kutija), kao i izvedeni glagoli izglasati, preglasati, nadglasati. S druge strane, glasovače i glasovačke kutije još nemamo, a ni izglasovati i preglasovati nisu toliko česti u uporabi.

Pročitajte i ovo Lektorski dnevnik, ilustracija Rekla-kazala Iznenađenje u čekaonici: "Gospođo, Vi ste mi tako rekla...''

Pročitajte i ovo Ilustracija LEKTORSKI DNEVNIK Neznate kako napisati negaciju? Nije ne moguće naučiti

Kad se odlučimo za jedan od spomenutih glagola, važno je biti dosljedan, a ne kombinirati njihove oblike. Ako vam se više sviđa glagol glasati, reći ćete: Glasanje na izborima meni je važno, stoga glasam na svakim izborima. Glasajte i vi! U slučaju da se više priklanjate glagolu glasovati izjava će zvučati drukčije: Glasovanje na izborima meni je važno, stoga glasujem na svakim izborima. Glasujte i vi!

Za koju se god varijantu odlučili, najvažnije je ipak da iziđete na izbore i date svoj glas

No prije toga u anketi nam otkrijte što ćete učiniti na izborima.

 

Na izborima ću...

  • glasati
  • glasovati

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene