Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koordinacija zajedničkih interesa

Leko s rumunjskim veleposlanikom o bilateralnoj suradnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bilateralni politički i gospodarski odnosi Hrvatske i Rumunjske, proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom, produbljivanje međuparlamentarne suradnje te zaštita prava nacionalnih manjina bile su središnje teme susreta potpredsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke i novog rumunjskog veleposlanika Cosmina Dinescua.

Zahvalivši na bezuvjetnoj rumunjskoj potpori hrvatskim naporima za pristupanje Europskoj uniji te brzoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u rumunjskom parlamentu, Leko je izrazio uvjerenje da će Hrvatska do datuma punopravnog članstva u EU-u ispuniti sve zahtjeve bez izuzetka.

Još je rekao da se tradicionalno dobri odnosi Rumunjske i Hrvatske mogu dodatno razvijati u okviru Europske unije, osobito na području regionalne suradnje, a u vezi sa zajedničkim politikama.

>> Ako i ne dolaze u Sabor, nema sankcija za zastupnika

Dinescu je potvrdio interes Rumunjske da Hrvatskoj u Europskoj uniji bude partner kako bi dvije zemlje mogle koordinirati svoje zajedničke interese. Uz to je izrazio uvjerenje kako Rumunjska i Hrvatska svojim iskustvom mogu pomoći zemljama u regiji u njihovim procesima približavanja Europskoj uniji.

'Uvjeren sam da naše dvije zemlje uz dobru bilateralnu i multilateralnu suradnju mogu produbiti i gospodarske odnose. Naš ulazak u Europsku uniju višegeneracijski je projekt i članstvo će otvoriti nove mogućnosti gospodarske suradnje naših zemalja', istaknuo je Leko te dodao da je u tom kontekstu potrebno jače povezivanje hrvatskih riječnih i jadranskih luka s rumunjskim lukama na Dunavu te lukama Crnog mora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Olakšana putovanja Rumunjska i Bugarska s postigle dogovor s EU-om: "Ulazimo u schengenski prostor!" NATO Ciljevi su u Ukrajini NATO: "Pad ruskog drona u Rumunjskoj nije namjerni napad"

>> Službeno potvrđeno: Šprema će mijenjati Leko

Osvrnuvši se na pitanje nacionalnih manjina, Leko je izrazio zadovoljstvo statusom hrvatske nacionalne manjine u Rumunjskoj te nadu kako gospodarska recesija neće negativno utjecati na dosadašnju razinu zaštite njihovih prava. 'Ujedno nas raduje što na Filozofskom fakultetu u Zagrebu djeluje lektorat rumunjskog jezika i književnosti', dodao je Leko. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene