Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Leasing radne snage

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 4000 radnika u Hrvatskoj trenutačno radi preko neke od 12 agencija za privremeno zapošljavanje, a u tvrtkama koje ih angažiraju uglavnom za ista radna mjesta dobivaju upola manju plaću od svojih kolega koji su redovno zaposleni.

Štoviše, radnici zaposleni preko takvih agencija uglavnom su prijavljeni na najnižu plaću, od 1715 kuna neto, za 176 sati rada i nemaju nikakva prava iz kolektivnog ugovora.

Pročitajte i ovo Katarina Peović Zamjera i liberalima i desničarima Katarina Peović oštro iz Sabora: "Domaći i strani radnici u konkurentskoj su poziciji isključivo zbog cijene radne snage" Gastarbajteri - 1 Srce vuče Oni su ipak odlučili vratiti se u Hrvatsku: "Situacija se promijenila. Prošla su vremena kad je poslodavac govorio ako nećeš ti, ima tko će"

Upozoravaju na to iz Savezu samostalnih sindikata Hrvatske, koji su zapošljavanje preko agencija ocijenili novim načinom izrabljivanja radnika ili “leasing ljudima”. Sindikalci tvrde da na privremenom zapošljavanju zarađuju i agencije i poslodavci.

Naime, prema iskustvima radnika koji su se požalili sindikatima, poslodavci zloupotrebljavaju takvo zapošljavanje angažirajući radnike za stalne, a ne samo za privremene ili sezonske poslove, a agencije zarađuju na provizijama koje iznose i do 30 posto na plaću radnika.

- Ako se ovakav trend nastavi, do 2008. godine 14 tisuća radnika će raditi preko agencija za privremeno zapošljavanje, a za desetak godina bit će ih i 200 tisuća. Za razliku od leasinga automobila, koji se uzimaju na tri, pet ili sedam godina, ti su radnici u prosjeku angažirani od pet do mjesec dana i nemaju nikakva prava - izjavila je za Jutarnji list na konferenciji za novinare  v.d. predsjednica SSSH Ana Knežević.

Glavna primjedba sindikalaca odnosi se na rad agencija koje se, tvrde, ponašaju kao agencije za posredovanje pri zapošljavanju.

U Savezu upozoravaju da se pojedine agencije za privremeno zapošljavanje čak oglašavaju prema poslodavcima s ponudom o fleksibilnom korištenju radnika na koje se ne primjenjuje kolektivni ugovor te je poslodavac oslobođen “svih rizika, zadaća i odgovornosti”.

U SSSH  su iznijeli primjer Podravke koja od 6000 zaposlenih njih pet posto ili oko 300 radnika zapošljava preko agencija za privremeno zapošljavanje. Sindikalci imaju primjer ugovora jedne mlade radnice koja je završila fakultet, a u Podravci je preko agencije za privremeno zapošljavanje Dekra dobila posao na traci. Za mjesec dana rada dobila je plaću od 1648 kuna, za razliku od stalno zaposlenog radnika koji za isti posao prima plaću od 3174 kune.

U agenciji za privremeno zapošljavanje Dekra odbacili su danas sve optužbe sindikata tvrdeći da svoj posao rade zakonito.

- Da radimo bilo što nezakonito, to bi već utvrdila Inspekcija rada, koja naše poslovanje provjerava jednom godišnje, i to protekle tri godine. Mi u potpunosti poštujemo Zakon o radu, Pravilnik o radu agencije te ugovor o radu koji agencija sklapa s radnikom.

Svi radnici koji su zaposleni preko Dekre imaju pravo, primjerice, na godišnji odmor, dnevni odmor i slobodne blagdane kao i svi ostali - ističe direktor Dekre Daniele Divjanović, koji tvrdi da sindikalci očito ne razumiju način rada agencija za privremeno zapošljavanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene