Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Poklon Josipu Brozu Titu

Posljednja slonica u Hrvatskoj pati od depresije? Prijatelji životinja tvrde da živi u neadekvatnim uvjetima, iz NP Brijuni odgovaraju: "Selidba bi joj uzrokovala stres"

Aktualno Galerija Slonica Lanka - 1 Slonica Lanka - 1 Foto: DNEVNIK.hr Slonica Lanka - 2 Slonica Lanka - 2 Foto: DNEVNIK.hr Slonica Lanka - 3 Slonica Lanka - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Slonica Lanka - 4 Galerija 1/4 >>
Lanka je jedini hrvatski slon. Na Brijunima živi gotovo 50 godina, a iz Udruge Prijatelji životinja tvrde da je depresivna i da živi u neadekvatnim uvjetima, što u Nacionalnom parku opovrgavaju.

Osim što je posljednja slonica u Hrvatskoj, Lanka je jedna od najdugovječnijih slonica u svijetu. Ima gotovo pola stoljeća i živi u Nacionalnom parku Brijuni. U Udruzi Prijatelji životinja tvrde da boravi u neadekvatnim uvjetima. Usamljena je, ističu, i pokazuje znakove depresije i patnje.

"Ne treba biti veliki stručnjak da se vidi da ona već radi one repetitivne, ponavljajuće pokrete i da je zapravo ona tamo sama kao socijalno biće i da pati", rekao je Luka Oman iz Prijatelja životinja.

Najbolje rješenje za nju, smatraju, bilo bi hitno preseljenje u utočište za slonove.

"Slon nema što raditi na Brijunima. To je zapravo jedna sramota koju smo odavno trebali riješiti i Nacionalni park se prvi treba zauzeti da međunarodnom suradnjom dođe do preseljenje slonice", rekao je Oman.

Baš to, kažu iz Nacionalnog parka Brijuni, bilo bi za nju pogubno. O njoj se dobro brinu i dodaju da je za svoj prostor emocionalno vezana i da ne može samostalno opstati u prirodi.

"Njezino premještanje na novi teritorij u njezinoj kasnoj životnoj dobi uzrokovalo bi stres, mentalne i emocionalne probleme, što bi u konačnici imalo tragične posljedice. Radi se o sada već starijoj životinji koja bi teško prihvatila društvo drugih slonova", stoji u odgovoru Nacionalnog parka Brijuni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna stroga regulacija Ako piješ, ne jaši: Slonovi dobivaju osobne iskaznice, kraće radno vrijeme...

Pročitajte i ovo Brijuni nekad i sad (Foto: NP Brijuni) ''gdje je tito?'' Raj na zemlji nekad i sad: Pogledajte galeriju rijetko viđenih fotografija Brijuna

Isto smatra i Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta, koji je jutro proveo u njezinom društvu.

"Čim vi vidite da slon nije uznemiren, da se ponaša bez nekog agresivnog i čudnog ponašanja, vidite da je slon dobro", rekao je Skok.

Nastambu će, ističu s Brijuna, u dogledno vrijeme poboljšati i proširiti.

"Uz neku modernizaciju nastambe, proširenje i drugačiji rad s njom, što će naučiti timaritelji, Lanki je puno bolje da ovdje ostane", rekao je Skok.

Gdje je skupa sa svojim životnim suputnikom Sonijem, koji je uginuo prije desetak godina, stigla kao poklon Josipu Brozu Titu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene