Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj divlje mačke na trajektu

Zoološki vrt u Zagrebu za tigra nema uvjete, a nastamba u Križevcima da? Istražili smo tko smije biti Tarzan u Hrvatskoj

Aktualno Galerija Tigar - 5 Tigar - 5 Foto: DNEVNIK.hr Tigar - 6 Tigar - 6 Foto: DNEVNIK.hr Tigar - 4 Tigar - 4 Foto: DNEVNIK.hr Tigar - 3 Tigar - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Tigar - 2 Galerija 1/7 >>
Tigar na trajektu s putnicima i turistima otvorio je brojna pitanja o držanju divljih životinja. Što hrvatski zakoni dopuštaju provjerila je Barbara Golja.

Zagrebački zoološki vrt ima lava, ali nema tigra, jer mu nije u mogućnosti osigurati uvjete.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

"Ovo je lavlja stijena, cijeli kompleks je preko 1600 kvadratnih metara, tu imamo i grijanu stijenu koju grijemo po zimi tamo u unutarnjim prostorijama i na katu je spilja. Mreža mora biti visoka, čvrsta, s električnim pastirom jer lav može, ja sam gledao snimke, preskočiti ogradu od četiri metra“, kazao je Damir Skok novinarki Nove TV Barbari Golji.

Državni inspektorat i treći dan mjeri tigrovu ogradu u Križevcima, istražuje uzgoj, prijevoz i selidbu tigrova po Hrvatskoj. Jer po zakonu svatko mora imati pravo biti Tarzan ako to želi.

"Vi ne možete uskratiti pravo nekome ako se ne možete pozvati na znanstvenu osnovu“, objašnjava Branka Buković Šošić iz Uprave za veterinarstvo.

"Ne vidimo razloga zašto bi netko poželio imati divlju životinju“, nastavio je Luka Oman.

Upitali smo Branku Buković Šošić kako se problem može riješiti. "Korak bi bio taj da se osiguraju znanstvena istraživanja, na temelju kojih će se procijenti je li moguće uopće propisati uvjete za određene životinjske vrste ili ne“, kazala nam je.

Privatno vlasništvo nije održavanje vrste

Oman ističe kako nemamo ni negativnu ili pozitivnu listu, a Buković Šošić objašnjava je li cijela stvar dobro riješena.

"Nisam rekla da jest, rekla sam da smo imali velikih problema i da smo puno komunicirali po tom pitanju, ali da nismo mogli naći u tom trenutku kvalitetno rješenje“, kazala je.

Istaknula je da je rješenje ponuđeno još 2016. godine. Timaritelj lavova Mirko Samardžija misli da osobno vlasništvo takvih životinja nema smisla.

"Ja sam svjestan da je to životinja koja teži preko 250 kila, da je sami lav ispred mene, respektiram životinju, ali direktni kontakt ne dolazi u obzir“, istaknuo je. Buković Šošić pak ističe kako je moguće da životinje prenose i različite bolesti.

Damira Skoka Barbara Golja pitala je podržava li individualnu brigu o životinjama na ovaj način kojim bi se potencijalno pomoglo u očuvanju vrsta.

"Ne shvaćam na koji bi to bio način očuvanje vrste, moraju postojati veliki projekti na svjetskom nivou na koji način se znanstvenim pristupom uzgajaju i vraćaju u prirodu“, kazao nam je. Oman pak kaže o takvim životinjama da su oni tek "patnici od rođenja do smrti“.

Ali zakon kaže, patit će i ljudi ako im se ne dopusti da imaju divlje životinje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene