Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Borba protiv sive ekonomije od iznimnog je značaja za sve zemlje regije jer se eliminiranjem te pojave značajno poboljšava naplata poreza, ali i stvaraju uvjeti za dolazak investitora iz inozemstva, ustvrdili su u utorak u Sarajevu sudionici regionalne konferencije posvećene ovom problemu, a hrvatski ministar financija Boris Lalovac, koji je također sudjelovao na skupu, posebice je ukazao na problem skrivenih računa u inozemstvu.


Lalovac je kazao je kako su zahvaljujući mjerama poput fiskalizacije uklonjene brojne zakonske "rupe" koje su stvarale prostor za porezne prijevare i izbjegavanje plaćanja obveza prema državi.

Vezani članci Boris Lalovac (SDP), bivši ministar financija, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Bivši ministar financija Boris Lalovac upozorava: "Ako dođe do poremećaja na bilo kojem tržištu, bit ćemo u velikom problemu" Ilustracija (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Država izgubila 26 milijardi kuna: Svi znaju da postoji, no ne prijavljuje se zbog straha

"Prihodi su povećani za 50 posto kada je prije dvije godine hrvatska vlada pokrenula proces fiskalizacije ugostiteljskih objekata i trgovina", kazao je Lalovac.

Kao "recept" je ponudio i model po kojemu je hrvatska vlada uspostavila poseban ured za suzbijanje velikih poreznih prijevara, a značajnim je ocijenio i mjere poduzete kako bi se prikupili podaci o računima koje hrvatski državljani imaju u bankama u inozemstvu.

'Oni koji se ne boje krize, niti je ne osjete'

"Na tim su računima milijarde kuna", kazao je Lalovac najavivši kako će svi oni koji imaju te račune morati dokazati podrijetlo novca kojim raspolažu.

Potvrdio je kako se već poduzimaju istražne mjere, a kao zanimljivost je istaknuo da među milijunašima ima i umirovljenika te onih koji jedva da su prijavili kakav prihod prošlih godina.

Istražitelji sumnjaju kako je zapravo riječ o računima čiji je stvarni vlasnik netko tko želi prikriti bogatstvo pa ga prebacuje na račune s imenima drugih osoba.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako se područje "sive ekonomije" odnosi na gotovo trećinu ukupnih gospodarskih aktivnosti te da je to prosjek za gotovo sve države regije.

"To naše nacionalne ekonomije čini ranjivim, a naše poračune nestabilnim i mi moramo taj problem riješiti kao preduvjet smanjenja ovisnosti o kreditnom financiranju. Slikovito rečeno, moramo objaviti rat sivoj ekonomiji, jer svaka nelegalno uvezena čokolada, duhan ili gorivo smanjuje sredstva za mirovine, plaće, puteve, škole. Ili ćemo naći način da ih suzbijemo ili ćemo biti još ovisniji o kreditima, što nije dobro čak ni za kreditore", kazao je Zvizdić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook