Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krediti u 'švicarcima'

Lalovac razočaran nevoljkošću banaka: 'U šest mjeseci ponudile su samo neke opće floskule'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar je rekao da se novi prijedlozi banaka odnose na doradu tzv. 'walk-away' modela, odnosno rješenja po kojem bi dužnik dao stan banci, a banka bi mu zauzvrat otpisala dio ili cjelokupni iznos kredita.

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je u srijedu da nije zadovoljan najnovijim prijedlozima poslovnih banaka za rješavanje problema dužnika s kreditima vezanima uz švicarski franak, zbog čega je zatražio njihovu doradu, istaknuvši i da je razočaran nevoljkošću banaka, koje u šest mjeseci razgovora nisu ponudile nikakvo konkretno rješenje, već 'samo neke opće floskule'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grčić: 'Zakonski prijedlog vezan uz CHF kredite ovoga tjedna pred Vladom' Slika nije dostupna PRONAŠLI RJEŠENJE Krediti u 'švicarcima' konvertirat će se u eure, bankama porezne olakšice?

Odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Vlade, Lalovac je potvrdio da se u utorak sastao s direktorom Hrvatske udruge banaka Zoranom Bohačekom, koji mu je predstavio određene prijedloge poslovnih banaka.

IZVOZNICI TRAŽE SLABIJU KUNU Vujčić: 'To bi bio povratak u Jugoslaviju'

'Dakle, jučer su bili, i nastavljamo komunikaciju s njima, ali s onim što su predstavili nisam zadovoljan, tako da sam tražio dorade', izjavio je ministar financija. Pojasnio je kako se novi prijedlozi banaka odnose na doradu tzv. 'walk-away' modela, odnosno rješenja po kojem bi dužnik dao stan banci, a zauzvrat bi mu banka otpisala dio ili cjelokupni iznos kredita.

'Rekao sam im da to nije glavna tema razgovora. Želio sam vidjeti mogućnosti konverzije švicarskog franka u euro i što bi značili određeni otpisi', naglasio je Lalovac te dodao da su banke ponovno tražile i određena porezna rasterećenja. 'To ćemo svakako razmotriti, ako mi pokažu na konkretnim primjerima što to znači za obične građane koji žive u stanu od 50, 60 ili 70 'kvadrata' s dvočlanom ili tročlanom obitelji, što to znači za njih kada su uzeli kredit, kakvo je stanje sada i koji je prijedlog da izađu iz toga', kazao je Lalovac, dodavši i da nije njegov problem što se banke ne mogu međusobno usuglasiti oko modela rješavanja tog problema.

'U jednom dijelu se slažem i prihvaćam jedan dio odgovornosti zato što neke stvari nismo brže radili'

Ukoliko banke same ne predlože prihvatljivo rješenje, napominje ministar financija, Vlada će rješenje propisati zakonom o stambenom kreditiranju.

'Vrlo jasno sam im rekao da ne tjeraju Vladu da donosi druga rješenja zakonskim rješenjem koje ide u devetom mjesecu, a koja će ponovno dodatno opteretiti poslovne banke, nego da izađu s rješenjima, jer oni imaju problem', izjavio je Lalovac. Dodao je i kako se nada 'da će biti aktivno ljeto', u kojem očekuje konkretne izračune o kojima će moći razgovarati.

'Kad mi dođu s konkretnim izračunima možemo i mi vidjeti što to znači porezno opterećenje i što to znači za običnog građanina. Sve dok je to u još u nekakvoj magli, u njihovoj nevoljkosti.... Ja sam, moram priznati, razočaran, jer šest mjeseci nema nikakvog konkretnog prijedloga, samo neke opće floskule kako će se to riješit', istaknuo je Lalovac.

Ujedno je kazao da 'nije baš korektno da bankari tako razgovaraju s predstavnicima Vlade'. 'Ipak smo mi Vlada Republike Hrvatske, koja donosi zakone i vrlo jasno smo im rekli da ukoliko nastave tako komunicirati s Vladom da će Vlada poduzeti određene korake. Ali, dajmo im još malo vremena da dođu s konkretnim izračunima', zaključio je ministar.

Prodaja CO transparentna, DORH-u bio poslan kupoprodajni ugovor

Na novinarski upit je li privatizacijom Croatia osiguranja oštećen državni proračun, ministar financija je odgovorio da je prodaja izvršena prema zakonu, na međunarodnom natječaju te da je sve bilo jasno i transparentno.

'Sve je rađeno prema zakonu, a ja bih volio vidjeti tko je živio od Croatije, a tko za Croatiju, da se vidi kako je poslovalo Croatia osiguranje zadnjih desetak godina, zašto su padali tržišni udjeli', izjavio je Lalovac.

Upitan, pak, očekuje li istragu Državnog odvjetništva oko te privatizacije, ministar financija je odgovorio: 'dapače' te podsjetio da je Ministarstvo financija tijekom postupka privatizacije već komuniciralo s DORH-om, kojem je poslan i sam kupoprodajni ugovor.

Stanka u Saboru zbog nalaza državne revizije o prodaji Croatia osiguranja

'Kada smo radili prodaju Croatia osiguranja komunicirali smo s Državnim odvjetništvom, slali smo ugovor i nema ništa tajnog, sve je po zakonu, ali neka se sve raščisti', zaključio je ministar financija.

Državni ured za reviziju u petak je u izvješću o reviziji prodaje dionica Croatia osiguranja (CO) dao mišljenje da odluku o privatizaciji tog društva Vlada nije mogla donijeti samostalno, već ju je morao potvrditi Sabor, a smatraju i da je cijena plaćena za usluge savjetnika za privatizaciju od oko 27 milijuna kuna mogla biti značajno manja. Adris je kupio lani 39,6 posto dionica CO-a, a nakon prodaje vlasničkog paketa društvo je dokapitalizirao sa 110 milijuna eura, nakon čega je postala vlasnikom 60 posto dionica CO-a.

Ministarstvo financija i Državni ured za upravljanje državnom imovinom u utorak su reagirali na izvješće Državnog ureda za reviziju ističući kako je privatizacija Croatia osiguranja provedena temeljem važećih propisa i u skladu sa Zakonom o upravljanju državnom imovinom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene