Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lalovčev odgovor HUP-u:

'U jednom dijelu se slažem i prihvaćam jedan dio odgovornosti zato što neke stvari nismo brže radili'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HUP je svim političkim strankama poslao 16 svojih zahtjeva uoči parlamentarnih izbora.

Čelnici Hrvatske udruge poslodavaca upozoravaju Vladu kako hrvatsko gospodarstvo i dalje muče isti problemi kao i na početku njihovog mandata.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet

Poručuju kako je poduzetnička klima još lošija, a grčki scenarij i bankrot, kažu, nisu tako daleko kako tvrdi Vlada. Svim su političkim strankama poslali 16 svojih zahtjeva uoči parlamentarnih izbora. Apeliraju da izbori ne budu samo radi izbora i vladanja, nego radi dobrobiti naroda.

Odgovor Vlade

Za pitanja poslodavaca potpredsjednik Vlade Branko Grčić je izjavio kako su uobičajena pitanja koja opterećuju hrvatsko gospodarstvo i državu. Međutim nije konkretno odgovorio kako to da se isti problemi protežu još od početka mandata ove Vlade do sada.

Zatražio je od HUP-a da s Vladom grade partnerski odnos te ih pozvao da sudjeluju zajedno s Vladom u jačanju poslovne klime. U Splitu je boravio i ministar Lalovac koji je priznao da su se neke stvari događale brže neke sporije. Kaže da razumije zahtjeve za mogućom poreznom reformom te da na tim zahtjevima treba poraditi.

HUP strankama postavio 16 pitanja

Guverner HNB-a pak je poručio kako je naš financijski sustav stabilan, ali na njemu piše - pazi lako lomljivo.

'Čini mi se da barem neki ljudi u HUP-u se ponašaju kao oporba više nego kao partner Vladi. Očekujem od HUP-ovaca da u tom dijalogu koji očigledno žele voditi, ne samo s Vladom nego i drugim političkim opcijama, dakle i oporbom, da onda jasno  razluče gdje je Hrvatska napravila određeni skok i napredak, a gdje to nije', rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

'Ja kao član Vlade nekad na samu tu brzinu nisam zadovoljan ali, ajmo reći moramo brže raditi, imamo sad i mjere pred Komisjiom koje moramo vrlo brzo ispoštovati tako da u jednom dijelu se slažem i prihvaćam jedan dio odgovornosti zato što neke stvari nismo brže radili', rekao je ministar Boris Lalovac.

'Banke sasvim sigurno trebaju snositi dio tereta krize i sada već snose dio tereta krize, rast neprihodujućih kredita je porastao i kao što sam rekao banke i gospodarstvo su na neki način neodvojivi, zašto - zato jer su jedni klijenti drugima', smatra guverner HNB-a Boris Vujčić.

'Bankarski sustav stabilan, a sve oko njega nestabilno'

Ministar Lalovac nije se susprezao reći otvoreno svoje mišljenje bankarima koji su bili s njim na okruglom stolu na splitskom Ekonomskom fakultetu. Kazao je kako je bankarski sustav stabilan, a sve oko njega nestabilno.

Guverner HNB-a kazao je kako se pred svake izbore, pa tako i ove, govori o nekim stvarima koje se mogu povezati s bivšom Jugoslavijom, a to su devalvacija tečaja kune i valutna klauzula.

U Splitu je boravio i dvostruki nobelovac Joseph Stiglitz koji je kritizirao njemačke mjere štednje rekavši kako to nije dobar model za nijednu državu i kazao je kako ekonomske mjere koje se provode u Njemačkoj i koje se promoviraju u Hrvatskoj i da su zapravo pogrešne.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene