Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kreditne nedaće

Lex Franak: Hoće li uskoro doći do novog rješenja za zadužene u Švicarcima?

Švicarski franci (Foto: Dnevnik.hr)
Švicarski franci (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zakon inicijative Lex Franak (Foto: Dnevnik.hr) Zakon inicijative Lex Franak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Božo Ivošević iz inicijative Lex Franak (Foto: Dnevnik.hr) Božo Ivošević iz inicijative Lex Franak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Pravnica Sanja Dozet (Foto: Dnevnik.hr) Pravnica Sanja Dozet (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Švicarski Franak (Foto: Dnevnik.hr) Švicarski Franak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Švicarski franci (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Inicijativa građana Lex Franak uputit će Vladi, Saboru i relevantnim institucijama dovršeni prijedlog Zakona o Švicarskim Francima. Njima žele riješiti sve posljedice kredita u Švicarcima koji su gurnuli Hrvate u dugove. Što predlažu i kakve su reakcije?

Uz prosvjede i kampiranje pred Vladom, mjesecima su radili na zakonu za koji smatraju da može završiti slučaj Franak u korist svih koji imaju ili su imali kredite u toj valuti. Božo Ivošević iz inicijative Lex Franak kaže da je svima obeštećenje sigurno, ako zakon bude izglasan u ovakvom obliku ili još unaprijeđen, kaže "tada bi to bilo sigurno“.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pravomoćna presuda Srbija ugovore o kreditu s valutnom klauzulom CHF proglašava ništetnima! Slika nije dostupna Slučaj 'švicarci' Banke moraju obrazložiti odluke o promjeni kamata

Zakon bi sve ugovore o kreditima u Švicarskom Franku proglasio nevažećima. Potrošači to ne bi morali dokazivati u parnicama na sudovima. Za dobivanje odštete trebali bi samo izračunati iznos s ovlaštenim vještakom. Zakon bi se odnosio na sve sadašnje i bivše dužnike, na tvrtke, već ovršene građane i sve koji su već na sudovima.

Pravnica Sanja Dozet objasnila je i što će biti sa svim onim građanima koji su već u parnicama. Tvrdi da će sud u njihovim slučajevima moći riješiti slučaj još brže i efikasnije u korist građana kao potrošača. Iz udruge banaka poručuju da bi zakon doveo u neravnopravni položaj u društvu sve ostale korisnike kredita na primjer u kunama.

"Smatramo kako je ovakav prijedlog u potpunosti zakonski neosnovan te vjerujemo da će državne vlasti odbiti rješenje koje korisnike različitih vrsta kredita dovodi u neravnopravan položaj“, napisali su u odgovoru.

Iz inicijative ne mogu računati ni na podršku udruge Franak ni snagu njihovog saborskog zastupnika Gorana Aleksića.

"Zakon kojim bi se svi ugovori proglasili ništetnim moguć je tek nakon što vrhovni sud odluči da su svi ugovori ništetni, a još uvijek nemamo ni odluku o valuti“, tvrdi Aleksić te ponavlja da treba čekati prvo odluku o valuti.

Vlada je već odbila dva Aleksićeva zakonska prijedloga na temu Franka te kamata, dok su o prijedlogu inicijative zasad suzdržani.

Iz ministarstva pravosuđa kažu kako će se, budući da se radi o "dvostranim pravnim poslovima koji nastaju sporazumom stranaka,“ navedeni prijedlog" raspraviti i analizirati sa svim relevantnim institucijama“ te će na njega Vlada RH dati mišljenje.

I iz HNB-a kažu da će prvo pričekati da im stigne prijedlog. S druge strane, tisuće potrošača nisu tužile banke jer čekaju da prvo vrhovni sud kaže na čijoj je strani- je li valuta ništetna ili nije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene