Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kujundžić:

"Nastojimo pomoći što većem broju djece prema medicinskim indikacijama i financijskim mogućnostima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak kako problem s nabavkom vrlo skupih lijekova, kao što je novi lijek za spinalnu mišićnu atrofiju, uz Hrvatsku imaju i druge zemlje, a Ministarstvo zdravstva nastoji pomoći što većem broju djece, ali prema medicinskim indikacijama i financijskim mogućnostima.

Upitan je li promijenio mišljenje o Spinrazi, novom lijeku za liječenje spinalne mišićne atrofije, za koji roditelji djece oboljele od te teške bolesti traže da se stavi na listu lijekova, Kujundžić je novinarima pred Banskim dvorima odgovorio kako ne zna o kojoj promjeni mišljenja govore. "Roditelje potpuno razumijem, kao i svakoga normalnoga čovjeka koji želi pomoći bolesnom svakom čovjeku, a poglavito djetetu", rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mnogima nije lako Nestašica važnih lijekova u Hrvatskoj: Pacijenti imaju nekoliko mogućnosti Dopredsjednica liječničke komore Ivana Šmit (Foto: Dnevnik.hr) Dug prema veledrogerijama Hoće li doći do nestašice lijekova? Zadužene bolnice umiruju pacijente: ''Ne vjerujem da će doći do toga''

"Ovdje se radi uistinu o novome lijeku, specifičnom lijeku koji je registriran u Americi i Europi po ubrzanoj proceduri. Riječ je o prvom lijeku koji je dao nadu, nije dao sigurnost nego nadu, tako da problem koji ima Hrvatska imaju i druge zemlje i nastojimo pomoći što većem broju djece, ali prema medicinskim indikacijama i financijskim mogućnostima", kazao je Kujundžić.

Kujundžić je tijekom posjeta KB-u Dubrava u ponedjeljak ustvrdio kako su pojedini mediji pogrešno interpretirali njegove riječi iz intervjua na televiziji N1 kako "nitko nije dovoljno bogat da izliječi svu bolesnu djecu", jer je samo iznio činjenicu da "medicina i nove generacije lijekova toliko puno koštaju da nitko na svijetu ne može to sve pratiti, pa ni puno bogatiji od nas".

Roditelji djece oboljele od spinalne mišićne atrofije i osobe oboljele od te bolesti najavili su da će putem javnog prosvjeda, zakazanog za 30. studenoga, zahtijevati brzo rješavanje pitanja liječenja spinalne mišićne atrofije lijekom Spinraza, koji još nije registriran u Hrvatskoj, a jedna doza stoji oko 640.000 kuna.

U Hrvatskoj je pedesetak oboljelih od spinalne mišićne atrofije, od čega je 39-ero djece. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene