Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krvna slika Sabora

Najstariji najmlađem bi mogao biti djed, a jedan važan podatak o svima njima još se čeka

Aktualno Galerija Veselko Gabričević, saborski zastupnik (HSU) Veselko Gabričević, saborski zastupnik (HSU) Foto: DNEVNIK.hr Armin Hodžić, saborski zastupnik (nac. manjine) Armin Hodžić, saborski zastupnik (nac. manjine) Foto: DNEVNIK.hr Sanja Radolović, saborska zastupnica (SDP) Sanja Radolović, saborska zastupnica (SDP) Foto: DNEVNIK.hr Krvna slika Sabora - 1 Krvna slika Sabora - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Krvna slika Sabora - 2 Galerija 1/7 >>
Hrvatski sabor tek tjedan dana zasjeda, no sabornica je već poluprazna. Novi zastupnici tek se uče, stari se itekako snalaze, a krvna slika Sabora - ne jamči živahnost. Prosječan zastupnik ima 51. godinu. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Da nikad nije kasno, najbolji je dokaz najstariji saborski zastupnik. Sa 75 godina prvi put sjeo je u saborske klupe.

"Cijeli život sam držao negdje nekakav govor i bio u toj prilici, osjećaj je ok, ali morat ću malo pripaziti na vrijeme", rekao je Veselko Gabričević, saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU).

Mogao bi biti djed najmlađem saborskom zastupniku. On ima tek 28 godina.

"Bilo mi je u početku teško savladati te tehničke stvari, gdje je koja prostorija, gdje je tajništvo, gdje je sabornica, sad sam već pohvatao. Bilo je i gubljenja, ali bilo je starijih kolega koji su mi pomogli kroz bespuća hrvatskog parlamentarizma, ali evo čim se snađem, selimo se u novu zgradu pa će bit sve ispočetka", rekao je Armin Hodžić, saborski zastupnik (nacionalne manjine).

Prosječan saborski zastupnik ima čak 51 godinu. I od njih 151 samo je 37 zastupnica. Mala je to, ali rekordna brojka. U Saboru nikad nije bilo toliko žena.

Najmlađa među njima je 36-godišnja SDP-ova Sanja Radolović: "Zaista je puno teže uskladiti svoje poslovne, političke, majčinske obaveze, kućanske poslove. Primjerice ja osim političke karijere imam i sveučilišnu karijeru, još jedan dodatan posao i zaista nekad zna biti puno puno teže nego muškarcima u politici."

Pročitajte i ovo Djevojčica Viktorija se oprostila od najbolje prijateljice Laure velika tragedija "Želim reći Lauri da je volim": Najbolja prijateljica se kroz suze oprostila od pregažene djevojčice

Detalji o dodatnim izvorima zarade, članovima obitelji i zastupnicima bit će poznati nakon što budu objavljene njihove imovinske kartice.

No jednog rekordera teško da će itko nadmašiti. HDZ-ov saborski zastupnik Ante Deur otac je čak osmero djece, koji kaže: "To je svakodnevna jedna rasprava i život pun i ljubavi i svega onako.. To su već ljudi koji imaju svoje postavke i načine razmišljanja."

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić u UN-u: Glasanje o rezoluciji o Srebrenici - 1 Nakon glasanja u UN-u FOTO Vučić se omotao u srpsku zastavu i poručio: "Ponosan na svoju Srbiju"

Rekordna je i brojka zamjena koje su ušle u Sabor. Ukupno ih je 37, a čak 23 su na listi HDZ-a.

Kao zamjena ministrici kulture i medije Nini Obuljen Koržinek u Sabor je ušao 29-godišnji Maksimilijan Šimrak: "Puno me prijatelja uopće pitalo kako izgleda uopće dan u Saboru, dosta se interesiraju, ja im pokušavam na malo neformalniji način približiti politiku, nekako je našoj generaciji ta politika nezanimljiva."

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene