Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Sve po zakonskom okviru"

U Hrvatskoj je sve moguće: Hrvatska svemirska zaklada ima dozvolu za trgovinu plinom, dobili su je nedavno od državne agencije. Što mislite, koliko imaju zaposlenih?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok Hrvatsku potresa jedna od najvećih afera u povijesti, u kojoj je donedavno nepoznata tvrtka za trgovinu plinom OMS - Upravljanje sudjelovala u pljački Ine, saznala se pomalo bizarna zanimljivost.

Hrvatska energetska regulatorna agencija krajem prošlog tjedna izdala je dozvolu za trgovinu plinom jednoj zakladi, a riječ je o zakladi Croatian Space Foundation (CSF) za promicanje istraživanja svemira.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Ovo morate znati Tihi ubojica: Kako prepoznati curi li vam plin u kućanstvu i koji su simptomi trovanja? Plin Porastao trošak nabave HERA objavila koliko će poskupjeti plin

Utemeljitelj CSF-a je Dražen Švehl, bivši zaposlenik Europske svemirske agencije.

Kako je naglasio za Jutarnji list, motiv za ulazak u trgovinu plinom naveo je moguću poslovnu suradnju s Petrokemijom, koju bi njegova zaklada opskrbljivala LNG-jem. No, ideja o opskrbi LNG-jem Petrokemije zasad je naišla na prepreku u vidu zauzetosti kapaciteta na terminalu Krk, koji su zakupljeni do 2030.

Švehl ne vidi ništa sporno u tome da se jedna zaklada počne baviti trgovinom plinom, naglasivši da zakonski okvir dopušta zakladama da mogu obavljati gospodarsku djelatnost ako je to regulirano statutom zaklade.

Jedan zaposlenik

A u ovom slučaju to i jest jer je Grad Zagreb odobrio promjenu statuta za sekundarnu djelatnost zaklade nakon dodatnog očitovanja Ministarstva gospodarstva zatraženog iz Grada Zagreba.

"Mi smo tražili promjenu statuta kod Grada Zagreba da nam se odobri uvoz LNG-ja kao sekundarna djelatnost u statutu, a na dodatno očitovanje od HERA-e je zatražena promjena statuta za energetsku djelatnost, trgovina plinom, kao što i stoji u odluci HERA-e", rekao je.

Još jedan detalj je vrlo zanimljiv. Osim što se nikad nije bavila energetskom ili bilo kojom drugom trgovinom, zaklada ima jednog zaposlenog u dijelu koji se odnosi na plinsku trgovinu. 

Osim trgovinom plinom, u zakladi Croatian Space Foundation planiraju se baviti i proizvodnjom vodika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene