HERA
HERA Foto: Davor Puklavec/Pixsell

I dok Hrvatsku potresa jedna od najvećih afera u povijesti, u kojoj je donedavno nepoznata tvrtka za trgovinu plinom OMS - Upravljanje sudjelovala u pljački Ine, saznala se pomalo bizarna zanimljivost.


Hrvatska energetska regulatorna agencija krajem prošlog tjedna izdala je dozvolu za trgovinu plinom jednoj zakladi, a riječ je o zakladi Croatian Space Foundation (CSF) za promicanje istraživanja svemira.

Vezani članci Ilustracija Njemačka je gotovo u potpunosti zamijenila ruski plin: Evo kako je riješila problem Plin HERA objavila koliko će poskupjeti plin

Utemeljitelj CSF-a je Dražen Švehl, bivši zaposlenik Europske svemirske agencije.

Kako je naglasio za Jutarnji list, motiv za ulazak u trgovinu plinom naveo je moguću poslovnu suradnju s Petrokemijom, koju bi njegova zaklada opskrbljivala LNG-jem. No, ideja o opskrbi LNG-jem Petrokemije zasad je naišla na prepreku u vidu zauzetosti kapaciteta na terminalu Krk, koji su zakupljeni do 2030.

Švehl ne vidi ništa sporno u tome da se jedna zaklada počne baviti trgovinom plinom, naglasivši da zakonski okvir dopušta zakladama da mogu obavljati gospodarsku djelatnost ako je to regulirano statutom zaklade.

Jedan zaposlenik

A u ovom slučaju to i jest jer je Grad Zagreb odobrio promjenu statuta za sekundarnu djelatnost zaklade nakon dodatnog očitovanja Ministarstva gospodarstva zatraženog iz Grada Zagreba.

"Mi smo tražili promjenu statuta kod Grada Zagreba da nam se odobri uvoz LNG-ja kao sekundarna djelatnost u statutu, a na dodatno očitovanje od HERA-e je zatražena promjena statuta za energetsku djelatnost, trgovina plinom, kao što i stoji u odluci HERA-e", rekao je.

Još jedan detalj je vrlo zanimljiv. Osim što se nikad nije bavila energetskom ili bilo kojom drugom trgovinom, zaklada ima jednog zaposlenog u dijelu koji se odnosi na plinsku trgovinu. 

Osim trgovinom plinom, u zakladi Croatian Space Foundation planiraju se baviti i proizvodnjom vodika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju