Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pokazatelj kretanja

Drastičan porast cijene plina u Europi: "Krivnja da smo došli do ove situacije leži na Zapadu"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Prekid isporuke plina preko plinovoda Sjeverni tok 1 prouzročio je u ponedjeljak drastičan porast cijena plina na europskom tržištu za 35 posto u odnosu na petak.

Na nizozemskoj burzi plina TTF, koja se uzima kao pokazatelj kretanja cijene plina, u ponedjeljak je cijena megavat sata plina porasla za 72,5 eura te iznosi 281 euro, što je 35 posto više nego u petak.

Ruski državni koncern Gazprom je u subotu objavio kako do daljnjega prekida isporuku plina preko plinovoda Sjeverni tok 1, a kao razlog je naveden kvar na jednoj od turbina za povećanje tlaka plina u plinovodu.

Europska unija je u ponedjeljak iznova okrivila Kremlj za smanjenje isporuke plina i okarakterizirala zatvaranja Sjevernog toka 1 na neodređeno vrijeme kao političku odluku i "oblik vođenja rata".

"Sjeverni tok 1 nije jedini plinovod iz Rusije prema Europi. Postoje dodatne mogućnosti isporuke plina", rekao je predstavnik Europske komisije.

I proizvođač spomenute turbine Siemens je priopćio kako ne postoje tehnički razlozi za zaustavljanje protoka plina. Službena Moskva je u ponedjeljak optužila Zapad i njegove sankcije prema Rusiji navela kao glavni razlog prekida isporuke preko Sjevernog toka 1.

Pročitajte i ovo Ilustracija 194. dan rata Ruski energetski div Gazprom oglasio se o kvaru na kompresorskoj stanici plinovoda Sjeverni tok: "To je opasno proizvodno postrojenje"

"Mi smo svjedoci beskrajnih pokušaja da se odgovornost za ono što se događa prebaci na nas. Mi odbacujemo ove optužbe i ustrajemo na tome da krivnja da smo došli do ove situacije leži na Zapadu", rekao je glasnogovornik ruske vlade Dimitrij Peskov.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iscurili neslužbeni podaci Plan težak šest milijardi kuna: Ovim potezima Vlada namjerava pomoći svojim građanima

Neki analitičari procjenjuju da je najnoviji pritisak Moskve povezan s prošlotjednim izjavama nekih vodećih europskih političara, poput njemačkog kancelara Olafa Scholza, koji su izrazili zadovoljstvo činjenicom da su spremnici plina popunjeni bolje od očekivanog nakon čega je cijena plina pala.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene