Za pobjedu i štit kneza Domagoja borile su se ekipe iz neretvanskog kraja i ekipe iz Zagreba, Bjelovara, Siska, Vinkovaca, Đakova i Mostara. Ove godine zbog koronavirusa nije bilo popratnih manifestacija i koncerata, a sam maraton prošao je bez gledatelja.

Galerija


Od 17 sati počeo je 23. Maraton lađa na Neretvi. Stazom dugom 22 i pol kilometra od Metkovića do Ploča veslalo je 35 ekipa. Uz one iz neretvanskog kraja, za pobjedu i štit kneza Domagoja borile su se, među ostalima, i ekipe iz Zagreba, Bjelovara, Siska, Vinkovaca, Đakova i Mostara. Osvojiti štit, velika je čast za svakog lađara.

Vezani članci Wingf for Life Najemotivnija utrka na svijetu i ove godine ujedinit će svijet: "Toliko je pozitivne energije na jednom mjestu. Zaboraviš granice i bol" Nakon potrage, pronađeno je tijelo dječaka 02 Pronađeno tijelo dječaka (4) u Neretvi: ''Očekujete da ćete uspjeti pomoći, nadate se najboljemu..."

Štit kneza Domagoja ovaj put dijele dvije ekipe: suci su nakon utrke odlučili kako će prvo mjesto podijeliti lađari Zagreba i Udruga lađara Stablina, iako su natjecatelji iz Zagreba prvi prošli ciljem. Razlog ovakvom potezu sudaca bilo je što su zagrebački lađari u jednom trenutku u utrci oduzeli prednost lađarima Stabline. Teće mjesto osvojio je Sveti Ilija Metković.

Ove godine, zbog epidemioloških mjera, nema popratnih manifestacija i koncerata, maraton je prošao bez gledatelja, šušura i velikih brodova kojima su se ekipe pratile. Ograničen je broj brodica i za praćenje su se morale akreditirati.

„Dosta dugo se pripremamo, tri, četiri mjeseca. Pripreme su bile kvalitetne, ove godine ima dosta jakih ekipa“, rekao je uopči utke Oliver Šeput, predsjednik Udruge lađara Općine Slivno.

 

„Ma i sama pisma kaže da je to poseban osjećaj kad odjednom zavesla tisuće gusara. Kažem, to je kao kad ostali sportaši idu na Olimpijske igre. To vam je to“, poručio je Robert Barbir.

„Napor je velik, ali srce krasi lađara, srce krasi vojnika. Tako da mi smo tu da predstavljamo HRM da pomažemo lađarima, da se stopimo s našim narodom u Dolini Neretve“; kaže Mario Ostojić iz HRM-a.

U Metković je stigao i predsjednik RH Zoran Milanović pod čijim je pokroviteljstvom i održan Maraton lađa. Natjecanje je pratio ploveći u posebnom brodu, a s njim su, uz ostale, bili i Marija Vučković, ministrica poljoprivrede i izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, te Branko Bačić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr