Katedrala, jedan od simbola Zagreba i katoličke vjere u Hrvata, teško je stradala u nedavnom potresu, a razmjeri štete još su jasniji kad se krene u njezin obilazak. Za potpunu obnovu bit će potrebno rušiti još neke njezine dijelove, a naše su kamere iz prve ruke zabilježile štetu.

Galerija Unutrašnjost Zagrebačke katedrale - 1 Unutrašnjost Zagrebačke katedrale - 2 Unutrašnjost Zagrebačke katedrale - 3 +1 Unutrašnjost Zagrebačke katedrale - 4

Kroz tjedan dana će dio sjevernog tornja katedrale biti uklonjen. Sve je spremno za postavljanje posebne dizalice koja će odraditi posao.

Vezani članci Monografija zagrebačkih vatrogasaca - 3 "U vatri potresa": Objavljena monografija u čast junačkom radu zagrebačkih vatrogasaca Potres u Francuskoj Potres u Francuskoj, osjetio se i u drugim zemljama: "Cijela se kuća zatresla, radni stolac se pomaknuo zajedno sa mnom"

"S njom ćemo podići taj dio zvonika jer ona ima nosivost oko 90 tona, a naše su procjene da je težina dijela kojeg trebamo demontirati oko 30 tona", rekao je Damir Foretić, projektant obnove katedrale.

Unutrašnjost izgleda kao manje gradilište: postavljaju se skele, skidaju pozlaćeni kipovi proroka, zidovi su napukli, ali statika nije ugrožena.

"Uslijed pada kamenja puknule su i rozete i stakla, i to je taj dio koji je urgentno da se spasi", rekao je Foretić te dodao da postoji mogućnost urušavanja: "Ne daj Bože da bude kakav potres. Može lokalno pasti žbuke na dijelovima. Ne može nitko nikome garantirati ništa."

Obnovu financira Crkva, a šteta je milijunska

Obnovu zasad financira Crkva, a troškovi se još uvijek zbrajaju. Foretić je rekao da će šteta biti milijunska, ali se još ne zna hoće li se raditi o desecima ili stotina milijuna.

Monsinjor Ivan Hren, član Odbora za obnovu katedrale, je rekao da se Bogu sada moli da sučuva radnike: "Doći će vrijeme kad ćemo matematiku postavljati."

U međuvremenu, križ s vrha južnog tornja, ili ono što je od njega ostalo, postavljen je ispred glavnog ulaza.

"Čuvat ćemo ga da se vidi. Bio je gore, i ova glava je čist okej. Tu ima malih oštećenja, ali mora nešto i ostati za povijest", rekao je monsinjor Hren.

U povijest privremeno odlaze i posjeti katedrali. Obnova bi mogla trajati i nekoliko godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju