Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obnovu financira crkva

Obišli smo Zagrebačku katedralu, pogledajte kako izgleda nakon razornog potresa

Unutrašnjost Zagrebačke katedrale - 1
Unutrašnjost Zagrebačke katedrale - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Unutrašnjost Zagrebačke katedrale - 1 Unutrašnjost Zagrebačke katedrale - 1 Foto: DNEVNIK.hr Unutrašnjost Zagrebačke katedrale - 2 Unutrašnjost Zagrebačke katedrale - 2 Foto: DNEVNIK.hr Unutrašnjost Zagrebačke katedrale - 3 Unutrašnjost Zagrebačke katedrale - 3 Foto: DNEVNIK.hr Unutrašnjost Zagrebačke katedrale - 4 Unutrašnjost Zagrebačke katedrale - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Forjan ispred Zagrebačke katedrale Galerija 1/5 >>
Katedrala, jedan od simbola Zagreba i katoličke vjere u Hrvata, teško je stradala u nedavnom potresu, a razmjeri štete još su jasniji kad se krene u njezin obilazak. Za potpunu obnovu bit će potrebno rušiti još neke njezine dijelove, a naše su kamere iz prve ruke zabilježile štetu.

Kroz tjedan dana će dio sjevernog tornja katedrale biti uklonjen. Sve je spremno za postavljanje posebne dizalice koja će odraditi posao.

Pročitajte i ovo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu Obnova od potresa - 4 Tri godine od potresa Ekipa Dnevnika Nove TV na vrhu zagrebačke katedrale: "Riječ je o staroj građevini, tu se skrivaju brojne stare pukotine"

"S njom ćemo podići taj dio zvonika jer ona ima nosivost oko 90 tona, a naše su procjene da je težina dijela kojeg trebamo demontirati oko 30 tona", rekao je Damir Foretić, projektant obnove katedrale.

Unutrašnjost izgleda kao manje gradilište: postavljaju se skele, skidaju pozlaćeni kipovi proroka, zidovi su napukli, ali statika nije ugrožena.

"Uslijed pada kamenja puknule su i rozete i stakla, i to je taj dio koji je urgentno da se spasi", rekao je Foretić te dodao da postoji mogućnost urušavanja: "Ne daj Bože da bude kakav potres. Može lokalno pasti žbuke na dijelovima. Ne može nitko nikome garantirati ništa."

Obnovu financira Crkva, a šteta je milijunska

Obnovu zasad financira Crkva, a troškovi se još uvijek zbrajaju. Foretić je rekao da će šteta biti milijunska, ali se još ne zna hoće li se raditi o desecima ili stotina milijuna.

Monsinjor Ivan Hren, član Odbora za obnovu katedrale, je rekao da se Bogu sada moli da sučuva radnike: "Doći će vrijeme kad ćemo matematiku postavljati."

U međuvremenu, križ s vrha južnog tornja, ili ono što je od njega ostalo, postavljen je ispred glavnog ulaza.

"Čuvat ćemo ga da se vidi. Bio je gore, i ova glava je čist okej. Tu ima malih oštećenja, ali mora nešto i ostati za povijest", rekao je monsinjor Hren.

U povijest privremeno odlaze i posjeti katedrali. Obnova bi mogla trajati i nekoliko godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene