Katedrala, jedan od simbola Zagreba i katoličke vjere u Hrvata, teško je stradala u nedavnom potresu, a razmjeri štete još su jasniji kad se krene u njezin obilazak. Za potpunu obnovu bit će potrebno rušiti još neke njezine dijelove, a naše su kamere iz prve ruke zabilježile štetu.

Galerija


Kroz tjedan dana će dio sjevernog tornja katedrale biti uklonjen. Sve je spremno za postavljanje posebne dizalice koja će odraditi posao.

Vezani članci Vesna Škare Ožbolt Škare Ožbolt nezadovoljna brzinom obnove, oštro po Tomaševiću: "Predizborni prioriteti novoga gradonačelnika se bitno razlikuju od njegovih prvih poteza iz fotelje" Mjesec dana nakon potresa u Zagrebu Točno mjesec dana od potresa u Zagrebu: Provjerili smo kada će zagrebačka katedrala otvoriti svoja vrata za vjernike

"S njom ćemo podići taj dio zvonika jer ona ima nosivost oko 90 tona, a naše su procjene da je težina dijela kojeg trebamo demontirati oko 30 tona", rekao je Damir Foretić, projektant obnove katedrale.

Unutrašnjost izgleda kao manje gradilište: postavljaju se skele, skidaju pozlaćeni kipovi proroka, zidovi su napukli, ali statika nije ugrožena.

"Uslijed pada kamenja puknule su i rozete i stakla, i to je taj dio koji je urgentno da se spasi", rekao je Foretić te dodao da postoji mogućnost urušavanja: "Ne daj Bože da bude kakav potres. Može lokalno pasti žbuke na dijelovima. Ne može nitko nikome garantirati ništa."

Obnovu financira Crkva, a šteta je milijunska

Obnovu zasad financira Crkva, a troškovi se još uvijek zbrajaju. Foretić je rekao da će šteta biti milijunska, ali se još ne zna hoće li se raditi o desecima ili stotina milijuna.

Monsinjor Ivan Hren, član Odbora za obnovu katedrale, je rekao da se Bogu sada moli da sučuva radnike: "Doći će vrijeme kad ćemo matematiku postavljati."

U međuvremenu, križ s vrha južnog tornja, ili ono što je od njega ostalo, postavljen je ispred glavnog ulaza.

"Čuvat ćemo ga da se vidi. Bio je gore, i ova glava je čist okej. Tu ima malih oštećenja, ali mora nešto i ostati za povijest", rekao je monsinjor Hren.

U povijest privremeno odlaze i posjeti katedrali. Obnova bi mogla trajati i nekoliko godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju