Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utjecaj pandemije na zdravlje

Kreće nova kampanja "Pomozite da Hrabri telefon i dalje zvoni": Mjesto gdje se djeca i mladi povjere o problemima

Hrabri telefon
Hrabri telefon Foto: Hrabri telefon
U povodu Međunarodnog dana savjetodavnih linija udruga Hrabri telefon započinje kampanju "Pomozite da Hrabri telefon i dalje zvoni" kako bi osigurali dostupnost psihosocijalne podrške djeci mladima i roditeljima kroz svoje savjetodavne kanale.

"Ponekad mi je stvarno potrebno da me netko sasluša i pokuša mi pomoći", komentar je petnaestogodišnje djevojke, korisnice Hrabrog telefona, a prema nedavnom istraživanju koje je proveo Institut za društvena istraživanja o posljedicama pandemije na učenike osnovnih i srednjih škola, čak 46,2 posto učenika drugih razreda srednjih škola kazuje da je pandemija negativno ili izrazito negativno utjecala na njihovo psihičko zdravlje.

Hrabri telefon godišnje primi preko 4000 poziva, a zovu ga djeca, mladi i roditelji kako bi izrekli ono o čemu ne mogu razgovarati s bližnjima. Samo jedan poziv nekome može spasiti život, a broj primljenih poziva godišnje govori nam koliko je ova linija potrebna da se iskaže ono o čemu pozivatelji ne mogu razgovarati ni sa svojom obitelji ni s prijateljima.

Savjetodavni kanali Hrabrog telefona (Hrabri telefon za djecu 116 111, Hrabri telefon za mame i tate 0800 0800, e-mail/chat/forum) mjestu su povjerenja i traženja podrške u svim situacijama vezanim uz roditeljstvo i djetinjstvo. Često su i prvo mjesto na kojem se djeca povjere o svojim iskustvima i potraže savjet.

Iziskuju oko 500.000,00 HRK godišnje troškova, a dostupne usluge financiraju se isključivo putem natječaja za donacije i sponzorstva.

Hrabri telefon poziva građane i tvrtke da se pridruže u unapređenju mentalnog zdravlja djece i mladih u Hrvatskoj, doniraju i omoguće stabilne, dostupne i stručne izvore podrške i pomoći.

Samo jedan razgovor može biti dovoljan poticaj djeci, mladima i roditeljima da pronađu svoju unutarnju snagu i hrabrost promijeniti ono što ih muči, brine i uznemiruje, a svaka donacija omogućuje da Hrabri telefon i dalje zvoni.

Kampanja je razvijena u suradnji s agencijom Señor i savjetnicom Mladenkom Majerić, a sredstva se prikupljaju putem web stranice Hrabrog telefona https://hrabritelefon.hr/#donations-section.
Sve informacije o kampanji možete pratiti putem Facebook stranice udruge https://www.facebook.com/HrabriTelefon/ .

"Hrabri telefon često je prvo mjesto na kojem se djeca povjere o problemu koji imaju, a u zadnjim godinama primjećujemo kako su sve teži problemi koji ih brinu, ljute, vrijeđaju i ponižavaju i radi kojih osjećaju sram, tugu i bespomoćnost.

Svaku donaciju iskoristit ćemo za pružanje podrške djeci, mladima i roditeljima kako nijedno dijete ne bi bilo samo, kako bi mladima pomogli pronaći smisao, a roditeljima dali snagu da budu bolji roditelji",  izjavila je Hana Hrpka, predsjednica Hrabrog telefona u povodu obilježavanja Međunarodnog dana savjetodavnih linija.

Za dodatne informacije, Hanu Hrpku možete dobiti na broj 099 2121 715 ili na e-mail hana@hrabritelefon.h.

Psihosocijalne teškoće i mentalno zdravlje

Svaki dan od ponedjeljka do petka od 9-20 sati djeca i mladi mogu nazvati telefonsku liniju pomoći na broj 116 111, a roditelji 0800 0800.
Podrška im je dostupna i putem e-maila, chata, foruma ili Facebooka. Svake večeri tijekom radnog tjedna savjetovatelji su dostupni uživo na chatu od 15 - 19 sati, dok je ostale kanale e-savjetovanja moguće kontaktirati u bilo koje vrijeme.

Tijekom 2021. godine Hrabri telefon za djecu 116 111 najčešće je nazivan zbog traženja informacija u vezi različitih tema povezanih uz psihosocijalne teškoće i mentalno zdravlje (20 posto), tema zlostavljanja i nasilja (22 posto) i obiteljskih odnosa (18 posto).

Pročitajte i ovo Humanitarni koncert za Dječju kuću Borovje (Foto: Hrabri telefon) Djeca za djecu Djevojčica organizirala humanitarni koncert kako bi pomogla Hrabrom telefonu

Kada je riječ o pozivima vezanim uz mentalno zdravlje, najveći broj ih je vezan uz suicidalnost (17 posto), anksioznost (16 posto), depresivnost (14 posto), samoozljeđivanje (12 posto), usamljenost (5 posto), panični napadaji (5 posto) i ostalo (30 posto).

Pročitajte i ovo Martina Rojnić Kuzman - 3 KORISNI SAVJETI Pandemija, potresi pa onda i rat: Psihijatrica objašnjava kako sačuvati zdravu glavu u tri ključna koraka

Hrabri telefon za mame i tate 0800 0800 najčešće je tijekom 2021. zvonio zbog upita vezanih uz obiteljske odnose (30 posto), teme zlostavljanja i nasilja (19 posto), psihosocijalne poteškoće i mentalno zdravlje djece (10 posto), kao i traženje općenitih informacija o raznim temama (teškoće djece, prava djece, o liniji, o institucijama i slično) (23 posto).


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene