Obavijesti Video Pretražite Navigacija
potkapacitirani i zaduženi

Dok se djeca iz Dalmacije moraju liječiti u Zagrebu ili Rijeci, Ministarstvo ne daje dodatna sredstva za mentalno zdravlje mladih

Mentalno zdravlje - 2
Mentalno zdravlje - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Nakon mjesec dana u utorak je završeno javno savjetovanje o strategiji razvoja mentalnog zdravlja, na strategiju je stiglo 147 primjedbi i komentara, a sudionici su upozorili da treba povećati psihijatrijske i bolničke kapacitete te predvidjeti dostatna sredstva.

"U Strategiji se ne pridaje značaj činjenici da pola osnovnih škola nema psihologa, a nema podatka ni o broju bolničkih ležajeva za djecu i mlade, iako je mentalno zdravlje djece i mladih ozbiljno ugroženo u pandemijskim uvjetima", upozorila je psihologinja Tanja Dejanović Šagadin u komentaru u sklopu javnog savjetovanja o Nacrtu Strateškog okvira razvoja mentalnog zdravlja 2022. – 2030.

Komentare i primjedbe dostavili su uredi pučke pravobraniteljice i pravobraniteljice za djecu, brojni psiholozi i psihijatri, Grad Zagreb, strukovne udruge i komore. Tako je Ured pučke pravobraniteljice upozorio da je u Strategiji izostavljeno definiranje ključne mjere - smanjivanje lista čekanja i osiguravanje pravodobnog liječenja osoba s problemima mentalnog zdravlja.

Pročitajte i ovo Martina Rojnić Kuzman - 3 KORISNI SAVJETI Pandemija, potresi pa onda i rat: Psihijatrica objašnjava kako sačuvati zdravu glavu u tri ključna koraka

Pravobraniteljica za djecu upozorava na nedovoljan broja dječjih i adolescentnih psihijatara te ističe nužnost povećanja broja specijalizacija psihijatara u svim dijelovima države.

"Treba osigurati uvjete za stacionarno psihijatrijsko liječenje djece na području Dalmacije jer djeca s tog područja mogu biti stacionarno liječena tek u Zagrebu ili Rijeci, čime se krši njihovo pravo na liječenje što bliže mjestu stanovanja i obitelji", upozorava pravobraniteljica.

Snažne reakcije na stavku o financiranju

S obzirom na premali broj stručnjaka za dječju i adolescentnu psihijatriju, potpuno je nejasno kako je moguće da je provedba Strategije zamišljena bez dodatnog budžeta, ističe Tanja Dejanović Šagadin.

Posebno je snažne reakcije izazvala stavka o financiranju u kojoj se navodi da nije predviđeno izdvajanje nikakvih dodatnih sredstava za njezinu provedbu, odnosno da će se financirati iz proračuna koji dobilo Ministarstvo zdravstva za ovu godinu i u projekcijama za 2023. i 2024.

Zagrebačko psihološko društvo iznenađeno je odlukom da "već zaduženi i potkapacitirani sustav zdravstva dobiva na sebe i provedbu cijelog seta mjera predviđenih Strateškim okvirom, a bez mogućnosti dodatnog budžetiranja za provedbu u sljedeće tri godine".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MENTALNO ZDRAVLJE Zašto Plenković i Beroš ne spominju važno ulaganje za Hrvatsku? Ključan dokument uskoro bi trebao ugledati svjetlo dana

"Budući da nije moguće uvoditi promjene bez ikakvih ulaganja, to znači izbor vladajućih da se ne radi na unapređenju cjelokupne brige za mentalno zdravlje građana", tvrdi Zagrebačko psihološko društvo i traži promjene u financiranju.

Psihologinja Snježana Grgić također smatra da su za provedbu strategije nužna dodatna financijska ulaganja, i to ne samo na poziciji Ministarstva zdravstva već i niza drugih ministarstava, poput rada, obrazovanja, financija...

Novac bi, kaže Grgić, trebalo usmjeriti u financiranje državnih i nevladinih organizacija koje se bave mentalnim zdravljem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene