Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanja će trajati pet godina

Hrvatska u potrazi za energetskom neovisnosti kreće u istraživanje Dinarida od Karlovca do Splita: Hoće li se bušiti u nacionalnim parkovima?

Istraživanje Dinarida (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Istraživanje Dinarida (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Istraživanje Dinarida (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Istraživanje Dinarida (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Istraživanje Dinarida (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Uskoro počinju velika istraživanja Dinarida od Karlovca do Splita. Traže se energenti na bazi ugljikovodika, a sve to kako bi Hrvatska osigurala svoju energetsku neovisnost.

Uskoro kreću velika istraživanja Dinarida od Karlovca do Splita. Traže se energenti na bazi ugljikovodika, a sve to kako bi Hrvatska osigurala svoju energetsku neovisnost.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Plin i nafta iz vlastitih izvora zvuče primaljivo. No, treba istražiti skrivaju li planinski masivi u Hrvatskoj ugljikovodike. ''Istražno razdoblje traje pet godina, pri čemu će se posebno voditi računa o najvišim tehnološkim i ekološkim standardima i naravno u komunikaciji s lokalnom zajednicom'', kazao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Nadmetanje za koncesije tek će krenuti. Riječ je isključivo o snimanju stanja u tri faze. ''Prva faza je karakterizirana geološkom prospekcijom terena. To znači da stručnjaci koji rade istraživanje izlaze na teren, uzimaju uzorke I šalju ih u laboratorij na daljnje analize. Slijedi istraživanje iz zraka i s time se dobiju odlični podaci o tektonskom podzemlju koje je jedan od najznačajnijih elemenata za buduće radnje. I treća faza je faza seizmičkih istraživanja'', objašnjava Marijan Krpan, predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike.

Područje istraživanja proteže se na više od 12 tisuća četvornih kilometara. Obuhvaća čak šest županija. Karlovačku, Primorsko -goransku, Ličko -Senjsku, Zadarsku, Šibensko- kninsku te Splitsko- dalmatinsku. ''Iz istražnih prostora izuzeti su nacionalni parkovi, parkovi prirode. Odmaknuto je od morske obale i od granice s BiH'', kazao je Krpan.

Zadarski župan Božidar Longin, u čijoj su županiji čak dva istražna prostora, ne strahuje da bi to moglo utjecati na turizam. ''Sigurno neće imati utjecaja. Rekao sam već da se radi o područjima koja nisu turistički atraktivna'', smatra Longin.

U Hrvatskoj je trenutačno 57 eksploatacijskih polja ugljikovodika. Rasprostranjeni su na području Panonskog bazena i sjeverozapadne Hrvatske.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene