Uskoro počinju velika istraživanja Dinarida od Karlovca do Splita. Traže se energenti na bazi ugljikovodika, a sve to kako bi Hrvatska osigurala svoju energetsku neovisnost.

Galerija


Uskoro kreću velika istraživanja Dinarida od Karlovca do Splita. Traže se energenti na bazi ugljikovodika, a sve to kako bi Hrvatska osigurala svoju energetsku neovisnost.

Vezani članci Na FPZG-u predstavljeni rezultati istraživanja o političkoj pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola VIDEO Za trećinu mladih homoseksualci su bolesni, gotovo polovica smatra da je u redu koristiti ZDS Mislav Bago Novi Crobarometar: Topi se podrška radu predsjednika Zorana Milanovića, više nema većinu u potpori. SDP-u ugrožen monopol na ljevici

Plin i nafta iz vlastitih izvora zvuče primaljivo. No, treba istražiti skrivaju li planinski masivi u Hrvatskoj ugljikovodike. ''Istražno razdoblje traje pet godina, pri čemu će se posebno voditi računa o najvišim tehnološkim i ekološkim standardima i naravno u komunikaciji s lokalnom zajednicom'', kazao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Nadmetanje za koncesije tek će krenuti. Riječ je isključivo o snimanju stanja u tri faze. ''Prva faza je karakterizirana geološkom prospekcijom terena. To znači da stručnjaci koji rade istraživanje izlaze na teren, uzimaju uzorke I šalju ih u laboratorij na daljnje analize. Slijedi istraživanje iz zraka i s time se dobiju odlični podaci o tektonskom podzemlju koje je jedan od najznačajnijih elemenata za buduće radnje. I treća faza je faza seizmičkih istraživanja'', objašnjava Marijan Krpan, predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike.

Područje istraživanja proteže se na više od 12 tisuća četvornih kilometara. Obuhvaća čak šest županija. Karlovačku, Primorsko -goransku, Ličko -Senjsku, Zadarsku, Šibensko- kninsku te Splitsko- dalmatinsku. ''Iz istražnih prostora izuzeti su nacionalni parkovi, parkovi prirode. Odmaknuto je od morske obale i od granice s BiH'', kazao je Krpan.

Zadarski župan Božidar Longin, u čijoj su županiji čak dva istražna prostora, ne strahuje da bi to moglo utjecati na turizam. ''Sigurno neće imati utjecaja. Rekao sam već da se radi o područjima koja nisu turistički atraktivna'', smatra Longin.

U Hrvatskoj je trenutačno 57 eksploatacijskih polja ugljikovodika. Rasprostranjeni su na području Panonskog bazena i sjeverozapadne Hrvatske.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr