Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon najave premijera

Kotromanović: Brod 'Andrija Mohorovičić' spreman pomoći u spašavanju na Mediteranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Ante Kotromanović potvrdio je u četvrtak navečer da će brod Hrvatske obalne straže "Andrija Mohorovičić" vjerojatno sudjelovati u humanitarnoj akciji pomaganja u spašavanju imigranata na Mediteranu, o čemu odluku treba donijeti Vlada RH.

"Odluka o sudjelovanju u toj humanitarnoj misiji našeg broda 'Andrija Mohorovičić' još nije donesena jer se čeka povratak premijera Milanovića iz Bruxellesa, a brod je spreman odmah uključiti se u pomaganje imigrantima na Mediteranu", rekao je ministar Kotromanović u Splitu novinarima tijekom posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović međunarodnom sajmu vojne industrije ASDA.

Pročitajte i ovo Grupa azijskih imigranata sjedi na klupi u Sao Teotoniju Važan primjer Zemlja emigranata postala je useljenička destinacija: ''Novac je dobar, posao je dobar i budućnost je dobra'' Integracija - 6 Priča Provjerenog Rade lošije poslove, ne poznaju jezik, a društvo ih sprda i širi govor mržnje: "Bez toga možemo očekivati rast neprijateljstva"

Po ocjeni ministra Kotromanovića, brod "Andrija Mohorovičić" siguran je za plovidbu na otvorenome moru i nedavno je bio na redovitome godišnjem remontu. "Ovaj brod ima super obučenu posadu oko 40-ak ljudi, a spremni smo poslati i jedan medicinski tim koji bi se brinuo o zbrinjavanju potencijalnih unesrećenika na moru", rekao je Kotromanović.

Hrvatska pomaže: Nudimo brod za spašavanje migranata u Sredozemlju

Sudjelovanje broda "Andrija Mohorovičić" u humanitarnoj misiji na Sredozemlju, po riječima ministra, iznimno je važno za Republiku Hrvatsku. "Mi ćemo postati dio Shengena i moramo se suočavati s takvim problemima koji mogu doći i kod nas u Jadran. Prema tome, moramo sudjelovati u operaciji i pomaganju da se taj prostor na neki način blokira i da se smanje užasne nesreće", dodao je Kotromanović.

Na pitanje kada će se brod "Andrija Mohorovičić" uključiti u tu humanitarnu akciju, Kotromanović je odgovorio da je brod spreman, ali će krenuti oko 10. svibnja jer je potrebno obaviti "zakonsku proceduru upućivanja". "Trebamo naš angažman dogovoriti s ministrom obrane Italije i talijanskim ministrom unutarnjih poslova", dodao je ministar.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Predrag Stipanović rekao je novinarima kako je brod "Andrija Mohorovičić" dug 73 metra i čeka se samo službena odluka Vlade za njegovo uključivanje u mirovnu misiju na Mediteranu.

"Brod je prvobitno napravljen kao ledolomac, a pošto se radi o brodu Obalne straže, nama su aktivnosti poput pomaganja unesrećenima na moru u opisu radnog mjesta", rekao je komodor Stipanović. Po njegovim riječima, Hrvatska već ima iskustva u sudjelovanju u mirovnim misijama pomaganja imigrantima na moru.

"Prije nekoliko godina imali smo sličnu misiju ispred Dubrovnika i tada je zapovjedništvo Obalne straže u suradnji s ostalim agencijama i ministarstvima koji sudjeluju u zaštiti nacionalnih interesa besprijekorno obavilo spašavanje izbjeglica", podsjetio je komodor Stipanović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene