Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Trebam ljubav'

Kosor predstavila Kampanju protiv tjelesnog kažnjavanja djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu aktivnosti nacionalne Kampanje protiv tjelesnog kažnjavanja djece, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor predstavila je danas tu kampanju sucima Ustavnog suda.

Predsjednici Ustavnog suda Jasni Omejec, uručen je bedž i plakat kampanje pod nazivom 'Trebam ljubav'. Djecu treba voljeti, a ne kažnjavati, poručila je Kosor dodajući kako je praksa pokazala da dijete koje je bilo izloženo nasilju i ponižavanju i samo kad odraste postane nasilnik. Namjera je da se u kampanju uključi što veći broj poznatih osoba iz kulturnog, političkog i javnog života Hrvatske.

Pročitajte i ovo Divljanje na autocestama (Foto: Dnevnik.hr) Ni strože kazne ne pomažu Ludostima vozača nema kraja: Pogledajte šokantne snimke koje pokazuju što sve neki rade na hrvatskim autocestama Prometna policija/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Stiže novi stroži zakon Stižu drakonske kazne za vozače: Evo koliko bi vas moglo koštati ako odbijete "puhati"

U Hrvatskoj je u lipnju prošle godine predstavljena Kampanja Vijeća Europe za ukidanje tjelesnog kažnjavanja djece 'Podignite ruku protiv tjelesnog kažnjavanja djece', a Vijeće Europe svim je članicama uputilo preporuku za donošenje i provedbu nacionalnih kampanja za ukidanje tjelesnog kažnjavanja djece.

Hrvatska je, kako je istaknula Kosor, među 18 zemalja članica Vijeća Europe, u kojima je zakonom regulirana zabrana tjelesnog kažnjavanja djece.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec podsjetila je na jednu od najpoznatijih presuda Europskog suda za ljudska prava Vijeća Europe. Zbog tučnjave sa školskim kolegama, sud za maloljetnike jednog otoka Ujedinjenog kraljevstva osudio je maloljetnika na tri udarca sa šibom, ali tako da se ne izazovu tjelesne ozljede. Europski sud za ljudska prava utvrdio je da primjena takve kazne nije mučenje, niti je nečovječna, ali da je ponižavajuća, jer se ljudsko biće tretira kao objekt državne vlasti.

Poruka presude je da je postupak ponižavajući ne samo kada vrijeđa dostojanstvo osobe ne samo u očima njegove okoline već i pred njim samim, ustvrdila je Omejec pojašnjavajući kako se dijete može osjećati poniženim i pred samim sobom što ostavlja neizbrisive tragove u njegovom budućem životu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene