Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Kosor apelirala na branitelje da ne podižu udjele iz braniteljskog fonda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako pozdravlja Vladin prijedlog da se Fond branitelja zaštiti od "torbarenja", saborska je oporba danas još jednom zatražila objavu Registra branitelja, a ministrica Jadranka Kosor takve je zahtjeve ocijenila "hajkom s ciljem likvidacije Fonda".

Objavu Registra zatražio je i IDS-ovac Damir Kajin, koji je upozorio da "stvarni branitelji svoje mogućnosti moraju dijeliti s onima koji ne zaslužuju nikakvo poštovanje i koji su putem lažnih dijagnoza došli do prava koja im ne pripadaju".

Pročitajte i ovo Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru - 2 Sjećanje na vukovarsku žrtvu Vukovar odaje počast svojim stradalima i nestalima: "Ono što su počinitelji zločina učinili da bi zameli tragove je strašno" Slika nije dostupna Isplata kreće u ponedjeljak Fond branitelja dijeli 154,48 milijuna kuna

"Te druge treba pronaći, maknuti ih iz sustava, a one prve rehabilitirati i obeštetiti", rekao je Kajin, zalažući se i za rehabilitaciju boraca NOB-a, kojih, kaže, ima još 14 tisuća, na što mu je HDZ-ovac Josip Đakić uzvratio podatkom o 70 tisuća boraca NOB-a, koji su, tvrde, još uvijek u mirovinskom sustavu.

Kajin je predložio i da se zakonom još jednom odgodi mogućnost branitelja da raspolažu svojim udjelima u Fondu, i to na godinu dana, tijekom kojih Kajin očekuje oporavak burze.

Željko Vincelj (HNS) također je zatražio žurno preispitivanje evidencije Ministarstva branitelja, te objavu općeg dijela Registra.

Založio se za temeljno jačanje Fonda, kako bi se spriječila njegova likvidacija, kada u travnju istekne trogodišnji moratorij raspolaganja braniteljskim udjelima.

Ocijenio je da bi nadzorno tijelo Fonda trebali birati sami branitelji, da bi trebala postojati Skupština Fonda u kojoj bi bili svi njegovi članovi, te da bi trebalo onemogućiti uplitanje države u poslovanje Fonda.

Na moguću likvidaciju Fonda upozorio je i Ante Kotromanović (SDP), koji ističe da u tom slučaju u pitanje ne bi došla samo sadašnja imovina Fonda, nego i budući udjeli od privatizacije Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma, HEP-a i HRT-a.

"Radi li netko ovo planski, da li netko iza ovoga planski stoji", upitao je Kotromanović, koji predlaže promjenu karaktera Fonda, koji bi, smatra, trebao biti razvojni i investirati u gospodarske projekte.

Ministrica Kosor odlučno je odbacila takve tvrdnje, ističući kako je Vlada pokrenula sve moguće mehanizme da bi stabilizirala i zaštitila Fond.

Ponovila je i da Vlada ne može objaviti Registar branitelja jer se u njemu nalaze zakonom zaštićeni osobni podaci.

"Čini mi se da hajka za objavom imena, prezimena, adrese, kućnog broja svih onih koji su dobili status hrvatskih branitelja ide za tim da se stvori negativno ozračje, jedna klima kojom se tjera branitelje da dignu svoje udjele i oni koji neprekidno traže objavu, za koju znaju da se ne može dogoditi, zapravo rade na likvidaciji Fonda", ustvrdila je Kosor.

I HDZ-ovac Borislav Matković zahtjeve za objavom Registra nazvao je "fiksacijom dijela medija i političara", ističući kako branitelji imaju pravo na privatnost.

"Zašto se onda ne bi objavio registar pedofila, silovatelja i različitih zlostavljača, ili registar pijanih vozača", upitao je Matković, zatraživši i objavu imena boraca NOB-a.

Nenad Stazić (SDP) uzvratio mu je da se borci NOB-a ne bi protivili da ih se objavi, jer su ponosni na sudjelovanje u NOB-u, a usporedbu Registra branitelja s registrima zlostavljača nazvao je uvredom braniteljima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene