U osječkoj bolnici nalazi se muškarac koji je u izolaciji, a na njemu se provode testiranja na koronavirus. Ministar zdravstva VIli Beroš međutim vjeruje da je ipak samo riječ o virozi ili gripi, što bi trebala potvrditi dodatna testiranja.

Galerija +0 Ljiljana Perić

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da su dosad provedena dva testiranja nad muškarcem u Osijeku te da su novi uzorci poslani na još jedno testiranje. Sam ministar vjeruje da je vjerojatno riječ o virozi ili gripi.

Vezani članci Laboratorij Stožer objavio najnovije brojke: I danas velik broj novozaraženih, pogledajte stanje po županijama Ilustracija Imunolog o koronavirusu: ''Mislim da će se nešto dogoditi najesen''

"Vjerojatno je viroza, možda gripa, no moram reći da je nalaz prvog skrininga bio pozitivan kao što to može biti, no nakon toga se rade dodatna testiranja. Prvo dodatno testiranje bilo je negativno, a nakon toga su posebnim automobilom upućeni novi uzorci, na novo, dodatno testiranje", rekao je ministar Beroš.

Iz KBC-a Osijek kažu da muškarac danas cijeli dan nema temperaturu te da se dobro osjeća.

"Bolesnik je desetog dana po povratku iz Kine dobio temperaturu, jednokratno 38 stupnjeva i postupili smo sukladno pravilima struke. Kolege iz obiteljske medicine su ga najavile i uputile u bolnicu, a mi smo ga primili i izolirali. Bolesnik je dobro, nema temperaturu danas i bez poteškoća. Izoliran je i dalje", rekla je novinarima predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek Ljiljana Perić.

''S obzirom na to da je bolesnik dobro, ako test bude negativan, planiramo ga i otpustiti kući'', rekla je Perić. Dodala je da je, nakon nekoliko potvrda, ''javljeno da je negativan''. ''Ali konačni rezultat očekujemo večeras'', kaže Perić.

Nema temperaturu

Predstojnica klinike je objasnila da će, ako test na koronavirus bude pozitivan, bolesnik još neko vrijeme ostati na odjelu za infektolofiju. ''S obzirom na to da znamo da i ovakva infekcija s koronavirusom u zdravih ljudi može proteći i kao blaga respiratorna bolest, pratit ćemo ga jedno vrijeme. Danas cijeli dan nema temperaturu. Ako idućih dana ne bude imao i simptome dišnih puteva, zaključujemo da je prebolio ovu bolest'', dodala je Ljiljana Perić i zaključila da nema mjesta panici.

Perić je otkrila i da je riječ o 26-godišnjem muškarcu iz Đakova. ''Važno je reći da su KBC Osijek i epidemiološka služba spremni popratiti svu zahtjevnost u epidemiološkom smislu i pratiti daljnji razvoj događaja te zbrinuti sve bolesnike koji nama gravitiraju'', poručila je predstojnice infektološke klinike pri KBC-u Osijek.

Studentica upućena na kućnu njegu

Nešto prije 14 sati u zagrebačku Zračnu luku Franjo Tuđman sletio je avion u kojem je bila hrvatska državljanka, inače studentica iz Wuhana, koja je još 21. siječnja otišla u Kambodžu.

Anamaria Matušek, studentica koja je sletila u Zagreb, nema simptoma, no upućena je na kućnu njegu uz mjere opreza dok ne prođu još dva dana, budući da je razdoblje inkubacije 14 dana.

"Apsolutno nema mjesta panici i nema mjesta ugrozi. Planirali smo imati vježbu, sad je neplanirano imamo uživo. Nisam sazvao krizni stožer, nego ekspertnu skupinu da prije njezina dolaska provjerimo način postupanja", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

"Imala sam komplikacija pri dolasku u Hrvatsku. Nisu nam dozvolili let van Kambodže no, hvala Bogu, sve je dobro prošlo i evo me nakon tri dana putovanja", rekla je Matušek.

Četvero Hrvata evakuiranih iz središta epidemije koronavirusa, kineskog grada Wuhana trenutno su u zraku, na putu prema Francuskoj. Sve ih očekuje karantena u trajanju od 14 dana.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju