Prvoj hrvatskoj udruzi za zaštitu žena od nasilja prijeti zatvaranje. Od sredine ožujka, kada je proglašena epidemija u Hrvatskoj, evidentirano je više od 3000 žrtava nasilja u obitelji. Telefoni udruga za zaštitu žrtava zvone, žene traže sklonište.

Galerija


Udruzi Ženska pomoć sada, koja je prva otvorila SOS liniju za pomoć i podršku žrtvama nasilja, zbog financijskih problema prijeti zatvaranje. Najstarijoj zagrebačkoj udruzi za pomoć ženama prijeti zatvaranje zbog nedostatka financijskih sredstava, a 270 000 kuna iz programa Ministarstva demografije kasni.

Vezani članci Exit Festival Koronakriza je desetkovala glazbenu industriju, gubici se broje u milijunima, a otkazi u desecima tisuća Kafić, ilustracija Tko je već spreman za kavu? Od danas konačno smijemo na terase kafića, otvaraju se i dvorane. Ipak, ima i nezadovoljnih

Predsjednica udruge Marijana Zrinka Jegrišnik kaže kako je druga rata trebala uslijediti do konca šestog mjeseca, međutim ona se nije dogodila. U udruzi je dvoje zaposlenih i više od deset suradnika. „Mjesečno nam treba za prehranu i za režije i za sve to oko 30 000 kuna“, dodaje.

Mjesece u krizi su jedva preživjeli. Ovaj mogu odahnuti, jer su iz Ministarstva uplatili drugih trideset posto. Projekt je u iznosu od šest milijuna i tristo tisuća kuna za tri godine i financira se sedam skloništa.  Kako im je taj novac od ministarstva nedostatan za cijelu godinu, obično ga traže i iz Grada Zagreba.

Ove godine nisu prošli na natječaju jer im se potkrala jedna pogreška. Slučajno su poslali potvrdu o plaćenom porezu za prošlu godinu, a ne za ovu, iako imaju obje kojim dokazuju da su uredni platiše. Zagrebačka pročelnica Romana Galić kaže da je riječ o omašci.

Malo kapaciteta, još manje novca

Od ukupno 19 skloništa, ministarstvo financira njih 17. Za to na godinu izdvaja šest i pol milijuna kuna. A od ratifikacije Istanbulske konvencije, osigurano je sedamdeset milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za izgradnju skloništa u županijama koje ga nisu imale, a kojih je šest.

„Riješili su problem prostora koji je bio najveći problem gdje ćemo prvo ići privremenom rješenju, a u konačnici i izgradnji novih skloništa“, objasnila je Mađerić.

Koliko je važno da skloništa za žrtve nasilja ima dovoljno i da im se osigura rad, govori i činjenica da je od početka epidemije u Hrvatskoj evidentirano 3 368 žrtava prekršaja nasilja u obitelji. U porastu je, kažu iz udruge, ekonomsko i psihičko nasilje.

Iz Udruge kažu kako se žene zatvara, uzima im se mobitel, ne dozvoljavaju joj se kontakti s obitelji. Ove godine su primili više od 600 poziva, savjetovali su 94 žene, a smještaj u sklonište zatražilo ih je 35. Imali su kapacitet za primiti samo sedam žena i osmero djece. A ako ne budu imali dovoljno sredstava, neće moći nikoga ni primiti ni savjetovati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr