Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koronavirus i nasilje

Najstarijoj ženskoj udruzi prijeti zatvaranje: „Ako ne bude dovoljno novca, neće se moći pomoći nikome“

Nasilje nad ženama u vrijeme koronavirusa - 3
Nasilje nad ženama u vrijeme koronavirusa - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nasilje nad ženama u vrijeme koronavirusa - 1 Nasilje nad ženama u vrijeme koronavirusa - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nasilje nad ženama u vrijeme koronavirusa - 3 Nasilje nad ženama u vrijeme koronavirusa - 3 Foto: DNEVNIK.hr Margareta Mađerić Margareta Mađerić Foto: DNEVNIK.hr Marijana Zrinka Jegrišnik Marijana Zrinka Jegrišnik Foto: DNEVNIK.hr +0 Nasilje nad ženama u vrijeme koronavirusa - 2 Galerija 1/5 >>
Prvoj hrvatskoj udruzi za zaštitu žena od nasilja prijeti zatvaranje. Od sredine ožujka, kada je proglašena epidemija u Hrvatskoj, evidentirano je više od 3000 žrtava nasilja u obitelji. Telefoni udruga za zaštitu žrtava zvone, žene traže sklonište.

Udruzi Ženska pomoć sada, koja je prva otvorila SOS liniju za pomoć i podršku žrtvama nasilja, zbog financijskih problema prijeti zatvaranje. Najstarijoj zagrebačkoj udruzi za pomoć ženama prijeti zatvaranje zbog nedostatka financijskih sredstava, a 270 000 kuna iz programa Ministarstva demografije kasni.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Mirjana Kučer i Ivan Kaštelan - 3 HDZ-ovac pretukao ženu Nasilje je svakodnevna pojava: "Epidemija pogoduje... Ženama je ograničeno kretanje, pristup institucijama i pomoći"

Predsjednica udruge Marijana Zrinka Jegrišnik kaže kako je druga rata trebala uslijediti do konca šestog mjeseca, međutim ona se nije dogodila. U udruzi je dvoje zaposlenih i više od deset suradnika. „Mjesečno nam treba za prehranu i za režije i za sve to oko 30 000 kuna“, dodaje.

Mjesece u krizi su jedva preživjeli. Ovaj mogu odahnuti, jer su iz Ministarstva uplatili drugih trideset posto. Projekt je u iznosu od šest milijuna i tristo tisuća kuna za tri godine i financira se sedam skloništa.  Kako im je taj novac od ministarstva nedostatan za cijelu godinu, obično ga traže i iz Grada Zagreba.

Ove godine nisu prošli na natječaju jer im se potkrala jedna pogreška. Slučajno su poslali potvrdu o plaćenom porezu za prošlu godinu, a ne za ovu, iako imaju obje kojim dokazuju da su uredni platiše. Zagrebačka pročelnica Romana Galić kaže da je riječ o omašci.

Malo kapaciteta, još manje novca

Od ukupno 19 skloništa, ministarstvo financira njih 17. Za to na godinu izdvaja šest i pol milijuna kuna. A od ratifikacije Istanbulske konvencije, osigurano je sedamdeset milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za izgradnju skloništa u županijama koje ga nisu imale, a kojih je šest.

„Riješili su problem prostora koji je bio najveći problem gdje ćemo prvo ići privremenom rješenju, a u konačnici i izgradnji novih skloništa“, objasnila je Mađerić.

Koliko je važno da skloništa za žrtve nasilja ima dovoljno i da im se osigura rad, govori i činjenica da je od početka epidemije u Hrvatskoj evidentirano 3 368 žrtava prekršaja nasilja u obitelji. U porastu je, kažu iz udruge, ekonomsko i psihičko nasilje.

Iz Udruge kažu kako se žene zatvara, uzima im se mobitel, ne dozvoljavaju joj se kontakti s obitelji. Ove godine su primili više od 600 poziva, savjetovali su 94 žene, a smještaj u sklonište zatražilo ih je 35. Imali su kapacitet za primiti samo sedam žena i osmero djece. A ako ne budu imali dovoljno sredstava, neće moći nikoga ni primiti ni savjetovati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene