Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

PRESUDA U SLUČAJU FRANAK

Detalji koje trebate znati imate li kredit u švicarcima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Radovan Dobronić presudio je u sporu udruge Potrošač i osam velikih banaka da su banke povrijedile kolektivni interes i prava potrošača.

Banke su najavile žalbe. Mnogo je sada nepoznanica i bezbroj pitanja nakon ove presude. Sve je pojasnio odvjetnik Branko Šerić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj Franak Odluka suda u Gospiću: Banka mora oštećenom dužniku isplatiti 11.445 švicarskih franaka Slika nije dostupna Smatraju je neprovedivom Slučaj Franak: Bankari podnijeli žalbe na nepravomoćnu presudu

>> Udruga Franak: Ovo je povijesna pobjeda!

Mogu li građani očekivat povrat novca?

Branko Šerić: Ovo je tek nepravomoćna presuda. Slijedi nam žalbeni postupak pred Visokim Trgovačkim sudom, a nakon toga postoji mogućnost revizije na Vrhovnom sudu. Tek nakon što se iscrpe svi pravni lijekovi i ukoliko ova presuda ostane ovakva kakva jest onda mogu očekivati. Ali, svaki potrošač ponaosob mora tužiti banku s kojom je sklopio ugovor da bi ostvario povrat svog novca.

Što je s građanima koji su već otplatili kredit?

Branko Šerić: Imat će pravo dobiti dio koji je pretplaćen. Ali imaju teži postupak dokazivanja, ne samo odgovornosti banke za koju bi bila utvrđena odgovornost u slučaju pravomoćnosti ove presude već i iznosa preplaćenih kamata za ono vrijeme dok su plaćali kredit.

Nejasno je koliku kamatu banke mogu predložiti?

Branko Šerić: Ja se nadam povoljnije i trebale bi biti. Kamate moraju odgovarati ne samo tečaju po deviznoj klauzuli već moraju odgovarati realnosti u trenutku koji je bio svaki građanin kad je sklopio ugovor i današnjem trenutku.

Imaju li građani pravo odbiti tu kamatu?

Branko Šerić: Svakako da, a onda im slijedi postupak dokazivanja što bi bilo realnije u tom parničnom postupku koji će svaki od njih inicirati.

Slažete li se s ocjenama da je ovo povijesna odluka!

Branko Šerić: Svakako, bez obzira na to što nije pravomoćna. Ovo je prvi put da se netko usudio narušiti autonomnost banaka, njihov diktat. Jer smo mi, svi građani prisiljeni prihvatiti bankovne uvijete po njihovim kriterijima, bez obzira odgovara li to nama ili ne. Ovo je i u psihološkom smislu, vrlo važna odluka bez obzira kakva će ona biti. Običnom čovjeku, malom građaninu daje za pravo da bude ravnopravan partner banci. 

Ova će priča potrajati još nekoliko mjeseci, pa i možda godinu dana. Nakon toga građani mogu podignuti tužbe i tražiti onoliko za koliko smatraju da su ih banke oštetile ukoliko dokažu da su ih oštetile.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene