Obavijesti Video Pretražite Navigacija
7. žrnovska makarunada na Korčuli

Žrnovski makaruni: Ako niste probali - morate!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Žrnovu na otoku Korčuli održana je večeras Sedma žrnovska makarunada, na kojoj je pedesetak domaćica pripremilo više od tisuću porcija toga žrnovskog specijaliteta.

Domaćice iz pet ekipa po djelovima mjesta: Kampuš, Postrana, Prvo selo i Tri žala, te ekipa Učiteljice, za pripravu makaruna utrošile su 110 kilograma brašna, 80 kilograma mesa i 15 kilograma rajčice i domaće kapule.

Za sveukupnu pripremu muškarci su donijeli oko 40 "brimena šume" kako bi se grijali veliki lonci, iz čijih se je kotlova na ognju zajedničkim djelovanjem kapule, petrusimena, govedine te raznih znanih i tajnovitih dodataka žrnovskih domaćica širio privlačni miris šuga kuhanog po starim i receptima, koji se ne otkrivaju.

Mnogi su čekali kušanje, zatim i kupovali porcije makaruna po simboličnim cijenama. Uz makarune su se nudile i prikle.

Uz domaći svijet, svaki pokret vrijednih domaćica pratio je i veći broj turista, koji su se prije večere uključili u radionicu “Učini sam pijat žrnovskih makaruni”. Uz savjete domaćica, na dasci mijesili su tijesto, a potom ga brašnjavim dlanovima i drvenom iglom pretvarali u šupljikavu tjesteninu, da bi se nakon kuhanja i sami osladili vlastitom pripremom.

Uz feštu makaruna, posjetitelji su ispred Doma kulture pratili folklorni program mjesne skupine “Mišnjica”, te nastuop sastava „Trio snova“.

Ovu turističku zabavnu i ukusnu manifestaciju organizirali su ugostiteljski obrt “Žrnovski dvori” i Udruga “Žrnovski makaruni”, Mjesni odbor Žrnovo i Osnovna škola “Ante Curać-Pinjac”, a pokrovitwelji su Grad Korčula,Turistička zajednica Grada Korčule i NPKLM vodovod.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene