Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uputio preporuku

Jovanović: Djeca koja ne pohađaju vjeronauk moraju imati alternativu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ustvrdio je da u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u prvih stotinu dana otkako mu je na čelu nije doneseno ni jedno političko, već samo stručna rješenja.

Prvih stotinu dana rada toga ministarstva pod novim vodstvom bila je i tema današnje konferencije za novinare na koju su se ministar i njegovi najbliži suradnici - zamjenica Marija Lugarić i pomoćnici Ankica Nježić, Saša Zelenika i Petar Skansi opširno osvrnuli.

Marija Lugarić osvrnula se i na današnju konferenciju za novinare lezbijske grupe "Kontra" na kojoj je članica "Kontre" Sanja Juras istaknula da im je Lugarić na sastanku u veljači dala netočnu informaciju da udžbenike za vjeronauk ne odobrava MZOS već Hrvatska biskupska konferencija. Lugarić je istaknula da je taj podatak točan i pozvala se na Ugovor o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama između Svete Stolice i Vlade RH.

Pročitajte i ovo Osnovna škola Vladislav Ribnikar Suđenje u Beogradu Razrednica dječaka otkrila što se s njim događalo prije nego je počinio masakr u školi: "Imao je probleme..." Svijeće i cvijeće za poginule u pucanjavi u školi Poznat motiv Otkriveno zašto je 12-godišnjak u Finskoj pucao na djecu iz razreda

Dodala je da će se MZOS i dalje odlučno zauzimati za uklanjanje svakoga oblika diskriminacije, uključujući i onu spolnu. "Kontra" je pak danas predstavila tu analizu i posebno izdvojila udžbenik vjeronauka "S Kristom u život" za 8. razred osnovne škole, koji je, kako su rekli, odobrio MZOS, a u kojemu se navodi da je "homoseksualnost neuredna te da se protivi naravnom zakonu".

>> 'Vjeronauk se treba održavati prvi ili posljednji sat'

Vezano za vjeronauk u školama i pritužbe roditelja čija djeca ne pohađaju nastavu toga izbornog predmeta da su njihova djeca tada bez aktivnosti, ministar Jovanović najavio je da će danas uputiti preporuku školama da se nastava iz vjeronauka održava prvi ili zadnji sat školske nastave što će, uvjeren je ministar, škole moći provesti. Školama će preporučiti i da za oko 15 posto djece koja ne pohađaju nastavu iz vjeronauka, obvezno osiguraju zamjenski sadržaj, ali tako da za to ne bude isključivo zadužen školski knjižničar.

To što je učinjeno u prvih stotinu dana Jovanović je novinarima sažeto predočio pregledom rada u četiri uprave - za odgoj i obrazovanje, visoko obrazovanje, za znanost i tehnologiju te za sport.

Najavio je da će neki od prioriteta u narednome razdoblju biti izrada prijedloga zakona o Hrvatskome kvalifikacijskom okviru, izrada novoga Zakona o Hrvatskoj zakladi za znanost te provođenje javne rasprave i donošenje izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Ankica Nježić najavila je da će iduće školske godine 'krenuti' programi triju novih vrsta gimnazija - ekonomske, turističke i tehničke koji će se provoditi kao pilot-projekti u po jednome razrednom odjeljenju varaždinske Gospodarske škole.

Kontra traži uklanjanje diskriminativnih sadržaja iz udžbenika

Lezbijska grupa "Kontra" najavila je danas da će službeno zatražiti uklanjanje svih udžbeničkih sadržaja kojima se diskriminira LGBT populacija (lezbijke, gayevi, biseksualne i transrodne/transseksualne osobe), rodne uloge, spolnost, ljudska prava, prava žena i obitelj.

Homoseksualnost se u udžbenicima vjeronauka često prikazuje kao nedovoljno istražena nastranost, a u udžbenicima biologije povezuje ju se sa spolnim bolestima, naročito HIV-om. Aktivistice grupe "Kontra" Sanda Brumen i Sanja Juras, predstavljajući danas na konferenciji za novinare analizu udžbenika društvenih i humanističkih predmeta, te biologije i relevantnih predmeta strukovnih škola, istaknule se kako su diskriminativni sadržaji pronađeni u više udžbenika, a posebno u onima iz vjeronauka i biologije u kojima se, kažu, "osobe s interseksualnim karakteristikama uglavnom spominju u kontekstu abnormalnosti i socijalne delikvencije".

Analizirani su udžbenici 7. i 8. razreda osnovne škole te 3. i 4. razreda srednjih škola, te je uočeno kako se homoseksualnost u udžbenicima vjeronauka često prikazuje kao nedovoljno istražena nastranost, a u udžbenicima biologije povezuje ju se sa spolnim bolestima, naročito HIV-om.

U analizi posebno izdvajaju udžbenik vjeronauka "S Kristom u život" za 8. razred osnovne škole, koji je odobren od strane Ministarstva obrazovanja, a u kojemu se navodi da je "homoseksualnost neuredna te da se protivi naravnom zakonu".

"Kontra" će stoga poslati vladi službeni zahtjev da se uklone svi diskriminativni sadržaji iz osnovnoškolskih i srednjoškolskih udžbenika, te da se u škole uvedu sadržaji u kojima se govori o ljudskoj seksualnosti na objektivan i znanstveno utemeljen način.

Traže i da se u škole uvede edukacija o ljudskim pravima, uključujući prava LGBT osoba. Osim toga, uputit će se i zahtjev za uvođenjem edukacije sudaca vezano za primjenu Zakona o suzbijanju diskriminacije, budući da je, ističu, dosadašnja praksa pokazala njihovu nedovoljnu senzibiliziranost za dikriminaciju LGBT osoba. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene