Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gong analizirao

HDZ botovima napada oporbu i građane: "Takvim se metodama koristio i Aleksandar Vučić"

Andrej Plenković
Andrej Plenković Ronald Gorsic/Cropix
Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Ronald Gorsic/Cropix HDZ bot HDZ bot Foto: Gong Lažni profil Lažni profil Foto: Gong +0 Komentari na Facebooku Galerija 1/4 >>
Gong je analizirao službenu Facebook stranicu HDZ-a te je uočio velik broj takozvanih botova koji lajkaju, dijele i komentiraju objave stranke Andreja Plenkovića. Takvi pokušaji manipulacije sviješću putem umjetnih profila se naziva astroturfingom, stvaranjem iluzije spontane i prirodne podrške političkoj stranci, a cilj im je privlačenje podrške birača.

Jerko Jere Kotarac, Tino Topić Top i Tomo Toky Marinković neki su od profila koji lajkaju objave službene Facebook stranice HDZ-a, a zapravo se radi o stranačkim botovima, odnosno lažnim profilima. Prema analizi Gonga, HDZ-u na društvenim mrežama podršku daje mnoštvo botova, programa koji automatizirano imitiraju ljudske aktivnosti.

"Nakon prosvjeda 11 oporbenih stranaka, održanog 17. veljače u Zagrebu, HDZ je opoziciju u svojim objavama na službenoj Facebook stranici izvrijeđao kao 'natražnu ljevicu', 'razularene bijesne revolucionare' i 'rusofile'. Time je zapravo ponizio i sve građane koji su podržali prosvjed kao 'lijenčine, neradnike, putinofile, destruktivce i antidomoljube', a te su objave bile popraćene s velikim brojem lajkova HDZ-ovih pratitelja", objasnili su iz Gonga.

Pročitajte i ovo Ljudmila Navaljna Ljudmila Navaljna VIDEO Javila se majka Navaljnog, želi samo jedno: "Rješenje ovog pitanja ovisi samo o tebi"

Pregledavajući HDZ-ovu Facebook stranicu, članovi Gonga su primijetili komentare, lajkove i dijeljenja objava "ljudi" koji se na prvu čine kao privatni profili građana, no daljnjom provjerom ustanovili su kako je velik broj njih zapravo registriran kao stranice, a nerijetko se ponavlja i datum izrade stranice. Postoji tako, navode, nekoliko profila izrađenih na 13. lipnja 2023. i 9. veljače 2024. godine. Kada su analizirali profilne fotografije tih stranica, utvrdili su da se ne radi o originalima, već fotograijama koje se na različitim mjestima na internetu pojavljuju već deset godina. Na primjer, profilna je fotografija stranice Martin Filipović, osnovane 13. lipnja 2023., zapravo popularna šaljiva fotografija muškarca iz 2013. godine, koji u kožnoj jakni pozira pred kamerom, dok se u zrcalu iza njega vidi da je to ujedno i jedina odjeća koju nosi

Andrej Plenković HDZ bot Foto: Gong

Andrej Plenković Lažni profil Foto: Gong

"Sve su to znakovi koji ukazuju na umjetno stjecanje naklonosti i stvaranja dojma popularnosti putem botova. Naime, ako se profil registrira kao stranica, to omogućuje jednostavno korištenje chatbota za automatizirano upravljanje komunikacijom te stranice. Botovi mogu izvršavati različite zadatke: objavljivati novi sadržaj, komentirati sadržaj i lajkati postove kako bi iskazali potvrdu ili odobrenje", objasnili su iz GONG-a.

Iako na svojim profilima nisu aktivni, tvrdi Gong, ovi su botovi često aktivni u komentarima ispod HDZ-ovih Facebook objava, gdje učestalo veličaju odluke Plenkovićeve stranke, dok oporbu kritiziraju i vrijeđaju. 

Pročitajte i ovo Ilustracija drama na pisti Avion s putnicima zaustavljen u zračnoj luci, iz kovčega curio radioaktivni materijal? Petero zaposlenika prebačeno u bolnicu

Pročitajte i ovo Ilustracija Uzvraća tužbom Čistačica pojela ostatke sendviča od tune nakon sastanka odvjetnika, dobila je otkaz: "Mislila je da će biti bačen"

"S obzirom na to da se građani u svom konzumiranju društvenih mreža ne bave ovakvom detekcijom, mogu zadobiti lažan dojam masovnosti podrške nekim idejama i stavovima. Takvi pokušaji manipulacije sviješću putem umjetnih profila se naziva astroturfingom, stvaranjem iluzije spontane i prirodne podrške političkoj stranci te time pokušajem privlačenja podrške birača. U Gongu smatramo da je ovo neetična i netransparentna politička kampanja i manipulacija javnosti, jer se umjetno stvara dojam da postoji široka podrška vladajućoj opciji uoči službenog početka izborne kampanje, unatoč brojnim korupcijskim aferama koje prate Vladu Andreja Plenkovića", objasnili su.

Takvim se tehnikama i metodama u svojoj izbornoj kampanji koristio i Aleksandar Vučić, i to u takvoj mjeri da je u konačnici s X platforme uklonjeno 8.000 lažnih profila koji su hvalili lik i djelo srpskog predsjednika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene