Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Retorika i politika

Tko je najveći gubitnik među šefovima stranaka?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje rejtinga stranaka (koje redovito provodi Crobarometar) trebao bi političarima biti kompas po kojem oblikuju svoju retoriku, a predsjednicima stranaka rezultat testa njihove učinkovitosti.

Da, najlakše bi bilo za loše rezultate kriviti okolnosti, situaciju, svoje prethodnike, pojedine članove stranke i tako dalje. Ali, činjenica jest da dojam stranke uvelike ovisi o dojmu koji u javnosti stvara predsjednik te stranke. Tko bi se posljednjim rezultatima trebao zabrinuti?

Pročitajte i ovo Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović, objavio planove: "Ako ustavni suci izvrše nalog kukavice Plenkovića..." Prosvjed ispred rasadnika Zrinjevca - 1 Nije bio rado viđen gost Incident na prosvjedu, Zagrepčani potjerali bivšeg čelnika oporbe: "Imat ćeš svoju presicu, ajde makni se"

Prije svega Davor Bernardić, ali i Ivan Vrdoljak i Krešo Beljak. Rekli bismo čak i Milan Bandić, ali on je sada vjerojatno više zabrinut pitanjem koji još populizmi postoje u retoričkim priručnicima, a da ih on nije iskoristio u pokušaju očuvanja pozicije gradonačelnika.

Gdje je Ivan Vrdoljak i što on radi po pitanju lošeg rejtinga stranke? Saziva konferencije za novinare dajući izjave o ministru obrazovanja, bavi se pitanjima kurikularne reforme i prijevoza učenika u škole. Sve su to važne teme, ali bivši ministar koji je svoju reputaciju godinama gradio kao stručnjak za gospodarstvo, energetiku i graditeljstvo odjednom želi biti vjerodostojan kao branitelj (i graditelj) hrvatskoga obrazovanja. Ako njegova stranka i želi participirati u takvim temama, onda bi riječ trebao prepustiti ipak nekome stručnijem. Ma koliko mu teško bilo odreći se minuta ispred kamere.

Krešo Beljak, retorički se loše nosi s potresima unutar vlastite stranke, a što negativno utječe i na njegov imidž. Stranački kolege optužuju ga za autokratsko vladanje, pompozno odlaze iz stranke, a Beljak svojim izjavama, kvalifikacijama o „uhljebima“ i agresivnom retorikom samo potvrđuje optužbe. Slušajući ga kako govori o svojim donedavnim kolegama, nije teško pomisliti da su i autokratsko i autoritativno karakteristike njegovog „vladanja“.

Kako komunicirati sa stranačkim kolegama, kako s javnošću, pitanja su koja očito muče i Davora Bernardića. Dok s jedne strane Beljak pretjeruje s „agresivnom“ i „konfliktnom“ retorikom, Bernardiću nedostaje odlučnosti i oštrine. Ma koliko se on trudio biti kritičan i ispunjavati svoju obvezu šefa najveće oporbene stranke, u tome je vrlo blijed i neupečatljiv. Možda bi Bernardić i Beljak mogli zajedno malo poraditi i razmijeniti nekoliko retoričkih savjeta jer bi neka sredina između njih dvojice bila dobar recept.

Doduše, za razliku od malih stranaka u kojima jedva da je itko osim predsjednika ikada došao do izražaja (koga od aktivnih (nesuspendiranih!) članova HSS-a itko poznaje?!), Davor Bernardić mora se nositi sa stranačkim kolegama koji ga načelno i u teoriji priznaju kao predsjednika stranke, međutim, jedva čekaju da u bilo kojem mediju u bilo kakvim okolnostima daju svoje mišljenje o svemu. Ta nekoordiniranost između izjava pojedinih članova i predsjednika stranke, retorička i komunikacijska neujednačenost, stvaraju dojam da Bernardiću loše ide i unutarstranačka komunikacija. A kako će onda biti uvjerljiv kao oštra, kritična, ali konstruktivna opozicija.

U svakom slučaju, pad popularnosti stranke najveća je odgovornost njezinog predsjednika, a među svima njima najveći je gubitnik Davor Bernardić. Sve osobine koje je isticao kao komparativne prednosti u odnosu na svoje protukandidate, sve njegove puste želje o dijalogu, demokratičnosti, pretvorile su se u slabosti. U njegove retoričke slabosti koje postaju političke slabosti, a koje na kraju postaju slabosti stranke. Davor Bernardić kao budući, mogući premijer Hrvatske? Teško će se naći netko tko bi upamtio njegove riječi, a kamoli netko tko bi ga slijedio?

Najbolji test popularnosti stranke bit će lokalni izbori, a najbolji potez koji mogu napraviti slabi predsjednici slabih stranaka jest da se (ma koliko teško bilo) maknu iz medijskog prostora i prepuste ga svojim kandidatima. I tako im barem malo olakšaju tešku borbu koja je pred njima.

Dr. sc. Gabrijela Kišiček radi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje na diplomskom studiju fonetike predaje Govorničku argumentaciju, Povijest govorništva, Govorništvo za nastavnike i Neverbalnu komunikaciju. Suautorica je knjige "Retorika i društvo" te autorica niza znanstvenih i stručnih radova iz područja retorike. Predsjednica je Odjela za fonetiku HFD-a te članica međunarodnih udruženja retoričara.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene