Više od 10 tisuća oboljelih i globalna zdravstvena kriza! U tom statusu je korona virus danas. I sve više se širi. Načelnica kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Buljević otkrila je koliko je koronavirus blizu Hrvatskoj.

Galerija Stručnjakinja o širenju koronavirusa svijetom - 1 Stručnjakinja o širenju koronavirusa svijetom - 2 Stručnjakinja o širenju koronavirusa svijetom - 4 +2 Stručnjakinja o širenju koronavirusa svijetom - 3

Osim Kine, koronavirus prisutan je u još 23 zemlje pa i u Europi. U Njemačkoj je zaraženo 6 osoba. Prvi slučajevi su se pojavili i u Velikoj Britaniji, gdje je danas 100-tinjak putnika iz Kine s aerodroma direktno otišlo u karantenu. Zaraženih ima i u susjednoj Italiji, proglašeno je izvanredno stanje.

Vezani članci Ministar zdravstva Vili Beroš Ministarstvo se oglasilo o smrti Vladimira Matijanića: ''Naš zdravstveni sustav treba biti na usluzi svakom pacijentu '' Julije Meštrović Obavljena obdukcija nad umrlim novinarom Vladimirom Matijanićem: Očekuje se inspekcija ministarstva

Četvero Hrvata vratilo se iz Wuhana i čeka ih 14 dana karantene. Ostale koji dolaze iz ugroženih područja na hrvatskim granicama čekaju veće mjere kontrole. Predloženo je i osnivanje nacionalnog kriznog stožera radi bolje koordinacije svih službi u slučaju pojave koronavirusa u Hrvatskoj.

Koordinirano bi trebale raditi sve službe, od granične policije i inspektorata do Agencije za civilno zrakoplovstvo. Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Buljević otkrila je koliko nam je koronavirus blizu.

"Nema mjesta panici, mi se pripremamo sukladno svim uputstvima EU-a, nemamo problem. Podigli smo pripravnost, a to znači pojačani nadzor, jer u Italiji su dva slučaja zabilježena. To je nama blizu", napominje. Objasnila je što znači pojačani nadzor.

"Granična policija je prva koja je u kontaktu s ljudima, oni znaju što trebaju pogledati i oni su ta ulazna točka koja obavještava sanitarnog inspektora i epidemiologa. Potom oni zajedno donose odluke kakve već trebaju", kazala je načelnica Stožera i komentirala slučaj trojice Splićana koji su stigli iz Kine i kažu da ih nitko nije pregledao.

"Nema mjesta panici"

"Zato to i radimo to što radimo, kako bi se takve stvari izbjegle. Zato i dižemo pripravnost na ovu razinu. Mi imamo informaciju da su oni ušli kroz neku drugu zemlju", ističe.

Objasnila je i simptome koronavirusa. "Simptomi koronavirusa su temperatura, kašalj, crvenilo u licu i na temelju toga se posumnja, no može se potvrditi jedino laboratorijskom pretragom".

Ako idemo na put dobro je nositi masku. "Ako mislite da ste prehlađeni dobro je staviti masku. Treba prati ruke i držati se uputstva. Nema mjesta panici, ali mi se kao odgovorni ljudi pripremamo da budemo spremni, da ne daj Bože to bude trebalo", ističe.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju