Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Antikorupcijska mjera

Varalice u sustavu: Ministarstvo objavilo koliko je lažnih diploma dosad otkriveno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo znanosti obrazovanja objavilo je podatke u svom ressoru i pozvalo ostale sektore da i oni pronađu svoje varalice.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u siječnju prošle godine krenulo je s provjerama diploma u osnovnim i srdnjim školama, među 75.000 zaposlenih. Na provjeru je poslano 94 posto isprava. Njih 90 posto poslanih isprava je valjano, a za 10 posto se još čeka potvrda. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna lažne diplome i svjedodžbe Blaženka Divjak o rezultatima provjere diploma: "U sustavu je pronađeno 35 krivotvorenih dokumenata" Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Dan borbe protiv korupcije S lažnom diplomom više od 20 godina predavala engleski, otkrivena i lažna svjedodžba kuharice

U procesu provjere otkriveno je 60 nevjerodostojnih isprava - 27 diploma, 33 svjedodžbe.

"Provjera diploma pokazala se snažnom antikorupcijskom mjerom kojom smo zaštitili učitelje, učenike i roditelje od varalica u sustavu. Zaštitili smo učitelje jer sama činjenica da netko radi u školi bez potrebnog obrazovanja predstavlja degradaciju za struku i instituciju. Učenici zaslužuju najbolje poučavanje, ali potrebno je i jasno potvrditi poruku da se samo pošteni rad isplati", rekla je ministrica Blaženka Divjak i dodala da joj je cilj vratiti povjerenje u sektor te kako se nada da će i ostali resori obračunati s varalicama u svojim sustavima. 

U Ministarstvu ističu da je veći broj lažnih isprava nađen kod žena. Tako je s lažnim ispravama radilo 39 žena i 21 muškarac. Od 27 osoba s krivotvorenim diplomama, 12 je krivotvorenih diploma Sveučilišta u Zagrebu, 8 inozemnih diploma, 3 lažne diplome Sveučilišta u Osijeku, 2 Sveučilišta u Splitu te po 1 lažna diploma Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Rijeci.

U Ministarstvu ističu kako je proces krenuo 11. siječnja 2019., a za postupak su nadležni ravnatelji. Ministarstvo je dalo uputu da se kod svakog novog zapošljavanja obvezno provjeri vjerodostojnost isprave.

"Unatoč tome, to nije uvela 81 ustanova i zato će prosvjetna inspekcija prilikom izlaska na teren obvezno provjeravati jesu li škole poštivale uputu Ministarstva te uvele obveznu provjeru vjerodostojnosti isprave prilikom svakog novog zapošljavanja. Ministarstvo je također tražilo provjeru diploma i u drugim ustanovama u svojoj nadležnosti", rekli su u Ministarstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene