Blaženka Divjak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Blaženka Divjak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Učitelji su u utorak zatražili od Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) da ukine mogućnost njihova anonimnog prijavljivanja u hrvatskim školama jer su te prijave, kako kažu, "najćešće neosnovane" i "zagorčavaju im život".


Oni su Ministarstvu predali peticiju koju je tijekom tri mjeseca potpisalo više od 8100 učitelja i nastavnika, a koju su podržale sve nastavničke grupe i Sindikat Preporod.

Vezani članci Državna matura Ispiti u doba korone: Doznajte sve što vas zanima o održavanju i rezultatima ovogodišnje državne mature Ana Tuškan i Sanja Vištica - 4 Tuškan o pregovorima sindikata s Vladom: ''Mi smo jedini na dvostrukom udaru, naravno da na to nećemo pristati"

Na taj način želimo zaštititi dignitet učitelja i nastavnika te tražimo onemogućavanje anonimnog i često zlonamjernog korištenja instrumenata prijave nadležnim institucijama, rečeno je.

Pokretačica peticije Tamara Šoić kazala je da Ministarstvu to ne bi trebao biti dramatičan i skup potez, a da bi njima to mnogo značilo jer su, kaže, izloženi da ih svatko u svakom trenutku može prijaviti "za bilo što".

Uvukao se strah i pod takvim je pritiskom teško raditi, dodala je.

Nisu protiv kontroliranja rada učitelja

Suorganizator Ivan Plantić napomenuo je da učitelji nisu protiv toga da se kontrolira kako oni rade, ali da bi onaj tko smatra da ne rade dobro iza svojih stavova trebao stati imenom i prezimenom.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić smatra kako je dobar trenutak da se usvoji prijedlog jer Škola za život kreće s većim stupnjem autonomije učitelja i nastavnika, koji bi mogao postati upitan pod brojnim prijavama.

On je podsjetio da je ovo ljeto mijenjan Zakon o prosvjetnoj inspekciji te da je to je bila zgodna prilika da se intervenira, ali da Ministarstvo, koje je znalo za potpise, nije pokazalo interes za takvo rješenje.

Ministarstvo će razmotriti zahtjeve

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja priopćili su potom da je ondje održan sastanak s predstavnicima peticije za ukidanje mogućnosti anonimnog prijavljivanja učitelja i nastavnika u hrvatskim školama.

Predstavnike peticije primili su državna tajnica Branka Ramljak te pomoćnici ministrice Lidija Kralj i Vlado Prskalo. Ministarstvo obrazovanja priopćilo je kako će se zahtjevi predstavnika razmotriti u suradnji sa svim zainteresiranim dionicima u kontekstu skore izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je novinarima nakon predstavljanja preventivne akcije "Poštujte naše znakove" da će povjerenstvo koje radi na tom zakonu razmotriti argumente za i protiv.

"Nakon toga će se i tijekom javnog savjetovanja naći rješenje koje mora s jedne strane omogućiti nadzor, a s druge zaštiti nastavnike od nekorektnih i neutemeljenih prijava", izjavila je Divjak.

U priopćenju MZO ističe da očekuje široku javnu raspravu u vezi s tim te apelira na sve zainteresirane obrazovne djelatnike da se jave s konstruktivnim prijedlozima u cilju što boljeg zakonskog rješenja. (Hina)