Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapaženi

Nisu ni počeli raditi, a već su na godišnjem: Ipak, bilo je saborskih zastupnika koji su se istaknuli i u tako kratko vrijeme

Deseti savez Sabora počeo je ekspresno, ali i završio s radom te otišao na godišnji odmor. Ipak, potpunog odmora, pogotovo za nove zastupnike, još nema. Oni moraju ispuniti imovinske kartice, a neki i odlučiti koju će plaću uzeti. I dok će ovoga ljeta dio njih još uživati u anonimnosti, neki su se već itekako istaknuli.

Možda najzapaženija nova zastupnica jest Karolina Vidović Krišto i to zbog toga što uporno odbija nositi masku, koju je odbila staviti i nakon nekoliko opomena potpredsjednika Sabora Željka Reinera.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

Gradonačelnik Svete Nedjelje Dario Zurovec istaknuo se po tome što je već prvoga dana istupio iz koalicije na čijoj je listi izabran, dok je Tomislav Tomašević odmah je ušao u prepirku s premijerom Andrejom Plenkovićem.

"Vrijeđa nas kao saborske zastupnike da smo urlikali na Markovom trgu radi skupljanja političkih poena", rekao je Tomašević, na što mu je Plenković odgovorio da "to nije vrijeđanje, nego je istina".

Bračni par Raspudić pažnju je privukao međusobnim repliciranjem, dok bivšu šeficu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa kolege salijeću pitanjima oko toga kako ispravno ispuniti imovinsku karticu.

"Najviše su poteškoće kod onih dužnosnika koji imaju velik broj zemljišnoknjižnih čestica male pojedinačne vrijednosti koje se moraju zasebno unositi u imovinsku karticu. To stvarno jest jedan proces koji zahtijeva nekoliko sati", rekla je Dalija Orešković.

Rok za ispunjavanje kartice je mjesec dana. Oni kojima je ovo prvo dužnosničko iskustvo prvo moraju od povjerenstva zatražiti izdavanje korisničkog računa. Za sada je to učinio tek dio zastupnika.

Na saborsku ili gradonačelničku plaću?

Važna rubrika u kartici jesu i primanja.Zastupnici koji su istovremeno i gradonačelnici moraju se izjasniti hoće li uzeti gradsku ili saborsku plaću. Naime, prelazak na saborsku znači uštedu za gradski proračun.

"Prelazim na saborsku plaću. Ono što danas mogu najaviti je da od ove godine krećemo s time da s moje tzv. plaće svake godine u Koprivnici ide po jedno novo dječje igralište", rekao je SDP-ov Mišel Jakšić.

"Od 100 kuna koliko građani uplate u državnu blagajnu svega pet kuna ostane gradu Bjelovaru. Ja ću volontirati kao gradonačelnik. Plaću ću od sada primati upravo iz te državne blagajne, a sva ušteđena sredstva za moju plaću u gradskom proračunu Bjelovara ići će za obnovu dva do tri dječja igrališta i isplatu nekoliko stipendija za studente", rekao je Dario Hrebak (HSLS).

Neki prije odluke žele vidjeti mogu li uopće uskladiti te dvije obaveze: "Ukoliko se pokaže da mogu kombinirati ta dva posla, onda ću sigurno zbog ušteda proračuna Dubrovnika preći na saborsku plaću", rekao je Mato Franković (HDZ).

Franković još nema mnogo vremena za odluku jer rok za ispunjavanje imovinskih kartica većini zastupnika rok istječe 22. kolovoza.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene