Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ovo je zadnji put, do sljedeće prilike! Tako bi se mogao sažeti Vladin odnos prema državnom gubitašu Hrvatskoj elektroprivredi.


Hrvatskoj elektroprivredi opet treba novac. Na zatvorenoj sjednici vlade dobila je zeleno svjetlo za zaduženje. 'Do ožujka HEP je potrošio sve svoje rezerve, došao u probleme s plaćanjem dobavljača. Mi smo nakon toga povukli poteze i uravnotežili prihode i rashode proz cijene energije', kazao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Vezani članci Slika nije dostupna Čačić: Bivša vlast nije imala snage pogledati istini u oči i stabilizirati bilancu Slika nije dostupna HEP od Vlade dobio odobrenje za povećanje kredita!

Dozvolu za posljednje zaduženje, Vlada je dala u svibnju. Prvi potpredsjednik objašnjava.'To je taj isti kredit, to su revolvinzi, zaduženja, mi smo zatekli HEP u kolapsu', kaže Čačić.

>> Čačić: Bivša vlast nije imala snage pogledati istini u oči i stabilizirati bilancu

HEP traži produženje roka otplate za kredit od 40 milijuna eura. Ali i produženje otplate i povećanje iznosa višenamjenskog kredita od 16 milijuna eura. Kao što građani mogu otići u minus na tekućem računu, tako, uvjetno rečeno, u minus može otići i HEP. Samo njegov je limit 16 milijuna eura. Vladino odobrenje taj limit na minus dodatno povećava.

Loša hidrološka situacija, zanimljivo objašnjenje iz Vlade, posljedica je narušene likvidnosti HEP-a. Od ožujka, HEP je tako iskoristio 66 milijuna eura kredita od prosle godine, sve raspoložive kratkoročne kreditne linije, te kredit od 400 milijuna kuna u tri banke.

'Očito će se opet posezati u džepove građana i mislim da je pitanje vremena kad će struja opet poskupjeti', kaže Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a. Prije točno 6 mjeseci poskupjela je 20 posto. I tada su rekli da je to zadnje poskupljenje struje u ovom mandatu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook