Obavijesti Video Pretražite Navigacija
obitava u zapadnom mediteranu

Dosad nezabilježena pojava u Jadranskom moru: Kod otoka Visa uhvaćene leteće lignje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjih su dana u Jadranskom moru primijećeni gosti netipični za naše vode. Riječ je o letećim lignjunima koji obično žive područjima na zapadnom Mediteranu i suptropskim dijelovima oceana.

Kod Visa su posljednjih dana zamijećeni su leteći lignjuni kojima inače nije mjesto u Jadranskom moru. Naime, riječ je o vrsti koja obično živi u zapadnom Mediteranu i suptropskim dijelovima oceana.

Pročitajte i ovo Iglun viđen u luci na Visu Plivao uz rub rive VIDEO Rijedak prizor zabilježen na Visu: Pogledajte što je uplovilo u trajektnu luku Ilustracija NIJE MU BILO SPASA Nesreća na Visu: Ronilac smrtno stradao, pozlilo mu dok je bio u moru

Riječ je o vrsti koja, dok je manjeg rasta, iskače iz mora, slično ribi poletuši i uz pomoć kožice na krakovima i peraja može preletjeti udaljenost i do čak 30 metara, što je dobro za obranu od grabežljivih riba, piše portal Podvodni.hr.

Uhvaćen primjerak kod Korčulanskog kanala

Iako zasad nema fotografija leta letećih lignjuna u Jadranskome moru, Rino Stanić uspio je uloviti jednoga i fotografirati ga izbliza. Lignjuna je ulovio kod Korčulanskog kanala.

''Ukupno sam pronašao šest komada, dužina plašta kod najvećeg primjerka iznosi 11,7cm. Inače, radi se o letećoj lignji koja obično obitava u suptropskim i umjerenim oceanskim vodama. Nisam siguran jesu li kod nas uopće zabilježeni nalazi ovako malih primjeraka lignjavaca. U svakom slučaju, globalno zatopljenje uzima maha. Prošle godine pronašao sam bobuljka, a sada lignjavca'', napisao je Stanić.

I Podvodni.hr ističe da pojava letećih lignjuna u Jadranu dosad nije zabilježena u stručnoj literaturi ''u kojoj se ova vrsta spominje tek kao izrazito rijetka vrsta za Jadransko more, i to na temelju vrlo malog broja ulovljenih velikih primjeraka''.

Ovih dana na području Visa, u letu su primijećeni leteći lignjuni, točnije vrsta lignjavac (Ommastrephes bartramii)....

Posted by Podvodni.hr on Saturday, September 12, 2020

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene