Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Senzacionalno otkriće

Cres: Pronađena olupina stara 2 tisuće godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na području rta Tarej na otoku Cresu na tek nešto više od dva metra dubine ronioci amateri pronašli su ostatke rimskog trgovačkog broda.

Brod bi se se svojom očuvanošću, ali i starošću, mogao prometnuti u jedan od najvrijednijih i najzanimljivijih arheoloških nalaza te vrste na Jadranu, piše Novi List.

Pročitajte i ovo Karlovac: Olupina auta u kojem su stradali migranti - 3 Ozlijeđeni su stabilno UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Ovo su olupine automobila iz tragične nesreće kod Karlovca: Fotografije pokazuju o kakvoj se silini udarca radilo Nakon 76 godina u Pacifiku otkriven USS Lexington (Foto: Twitter/Navigea Ltd, R/V Petrell) Poginulo više od 200 ljudi Otkriven nosač zrakoplova potopljen tijekom ključne bitke: ''Lady Lex'' skrivala se na dnu 76 godina

Dr. Mato Ilkić, asistent Mate Parica i dr. Zdenko Brusić, stručnjaci s Odjela za areheologiju Sveučilišta u Zadru specijalizirani za podmorska istraživanja tijekom današnjeg su izvida antičkog broda definitivno potvrdili kako se radi o olupini rimskog trgovačkog broda čija ukupna duljina premašuje 15 metara i koji bi se svojom očuvanošću ali i starošću mogao prometnuti u jedan od najvrijednijih i najzanimljivijih arheoloških nalaza te vrste na Jadranu.

Brod nezapažen ležao na samo dva metra dubine

Ono što cijeloj priči daje posebnu zanimljivost zasigurno je i činjenica da je senzacionalni antički jedrenjak puna dva tisućljeća nezapažen ležao na samo 2,5 metra dubine i tek desetak metara udaljen od šljunčanog žala na kojem se tijekom ljeta kupaju deseci ljudi.

Dobro 'zakamufliran' u pješčano dno, stari je brod ostao skriven od očiju kupača sve dok nedavno podmorske struje nisu razgrnule površinski sloj pijeska iz kojeg je izvirio devet metara dugi bok.

Prvi detaljniji pregled nalazišta nije rezultirao nalazima keramike ili ostataka kakvih drugih predmeta koji pomogli preciznijem datiranju broda. Ipak, arheolozi se će sa velikom preciznošću moći utvrditi njegovu starost zahvaljujući dijelovima drva koja su ondje uzeta i koji će biti analizirani u laboratorijima instituta Ruđer Bošković.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene